TİFLİS  AA

Gürcistan'da uzun yıllardır faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yürüttüğü istihdam projeleriyle yardıma muhtaç kişilere iş imkanı ve istihdam sağlıyor.

TİKA'nın Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Başkanlığın Gürcistan halkı için farklı alanlarda istihdam çalışmaları ve gelecekteki projelerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Şanlı, TİKA'nın Gürcistan genelinde tüm vatandaşlara hitap edecek biçimde farklı alanlarda istihdam çalışmaları yürüttüğünü belirterek "Tabii ki öncelikli olarak dezavantajlı gruplara öncelik vermeye çalışıyoruz. Bunlar arasında Ahıskalı Türkler, Abhazya'dan ve Güney Osetya'dan gelen göçmenler ilk sıralarda yer alıyor." ifadesini kullandı.

Gürcistan'a dönen Ahıska Türkleri ile aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla arıcılılık ve dikiş projelerinin hayata geçirildiğini anlatan Şanlı, gelecek dönemde yine Ahıskalı Türklere yönelik seracılık ve ev hayvancılığı projelerini gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Şanlı, her ailenin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bahçelerinde tarım faaliyetleri yürütmelerinin hedeflendiğini dile getirerek küçük ve büyük baş olmak üzere hayvancılığı da teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok amaçlı sosyal tesis olarak kullanılabilecek bu salon yine ekmek fırınıyla beraber iki katlı bir yapı oluşturacak. Çok amaçlı bu tesiste, Vaziani'de yaşayan halk, düğün törenlerinde, kültürel aktivitelerde, sivil toplum çalışmalarında bir araya gelme fırsatını bulacak. Bu aynı zamanda farklı etnik unsurların bir arada yaşama kültürüne hizmet edecek."

"Türkiye-Gürcistan ilişkileri çok olumlu bir şekilde ilerliyor"

TİKA'nın Gürcistan'da desteklediği istihdam projeleri hakkında AA muhabirine konuşan, Rus işgalinden önce Gürcistan'ın Abhazya Özerk Bölgesi Başkanı olan Vakhtang Kolbaia da "Bugün biliyorsunuz iş bulmak, iş yeri açmak çok zor. Dost ülkelerin yardımıyla göçmenler için istihdam yaratmak için çaba gösteriyoruz. Bu konuda bize çeşitli ülkeler destek veriyor." dedi.

İstihdam olanaklarının yaratılması konusunda Türkiye'den büyük destek gördüklerini, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok olumlu geliştiğini ve TİKA'nın desteğinin, bu ilişkilerin parçası olduğunu ifade eden Kolbaia, "Gürcistan-Türkiye ilişkileri, çok olumlu, planlanmış bir şekilde, 'sağa-sola sapmadan' gelişiyor. Bu gelişmeler Gürcüler ve Abhazların ilişkileri açısından da olumlu." diye konuştu. 

Muhabir: Davit Kachkachishvili