Son anketlere göre, Başkan Donald Trump ve Joe Biden Ohio'da birbirlerinin birkaç yüzde puanı arasında iken, Seçim Günü'nde birkaç bin oy dengeyi bozabilir. Ve Montgomery ilçesinde, 20 yıl önce ABD mülteci koruması altında buraya yerleşmiş etnik Ahıska Türkleri kimi seçecekleri konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bazıları, Trump'ın göçü engelleme ve mülteci programlarını geri alma çabalarını reddetmek isterken, diğerleri, çoğu için eski vatanları olan bir asırlık çatışmanın Ermeni tarafına Demokratik desteğe karşı geri adım atıyor. 

Dikkat: Yayınladığımız bu haber , yayınlandığı site olan foreign policy den google translate aracılığı ile türkçeye çevrilip sizlere sunulmuştur. Oluşacak küçük çapluı anlam dişmeleri bundandır. anlayışınıza sunarız....

 

Ahiska Türk Amerikan Kongre Merkezi'nin lideri Islom Shakhbandarov'a göre Ohio, Dayton'daki 2.000 Ahıska Türk sakininin çoğu 2007 ile 2012 yılları arasında buraya geldi ve yüzde 99'u ABD vatandaşı Bu seçim yılında Biden ile Trump arasındaki seçimin Türk toplumu için "çok zor bir ikilem" olduğunu söyledi. 

Buckeye Eyaleti, seçmenlerin 2008 ve 2012'de Barack Obama'yı büyük ölçüde desteklemesinin ardından, Hillary Clinton'ın yüzde 44'üne karşı oyların yaklaşık yüzde 52'sini alan Trump için kazanması gereken bir durum olarak görülüyor. Dayton, Ohio'daki altıncı büyük şehir ve 2016 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Trump'ın eyalette en sıkı kar marjına sahip olduğu Montgomery County ilçe merkezi. Zamanda, Dayton Daily News bildirdi Trump hemen altında 1.900 oy ile ilçe aldığını. 

Trump göçmenleri hedef almıştır biçiminden hoşnut Birçok Ahıska Türkleri - ve içi boşaltılmış mülteci programlarına - Biden için, daha doğrusu Trump karşı oylama sona erebilir.

Shakhbandarov, göçmen toplulukların mevcut yönetim altında kendilerini tehlikede hissettiği için, "Büyük olasılıkla pek çoğu Trump aleyhine oy verecek" dedi. 

Ancak, "büyük bir azınlığın" izolasyoncu dış politika gündemi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dostane ilişkisi nedeniyle cumhurbaşkanını desteklemesi muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi. 

Shakhbandarov, "Türk işlerine karışmaması çekici" dedi. Örneğin Trump yönetimi, bir Rus hava savunma sistemi satın aldıktan sonra Türkiye'ye zorunlu yaptırımları uygulamayı reddetti - bir Biden yönetimi serbest geçişi tersine çevirebilir. Aynı şekilde Trump yönetimi, İran'ın mali yaptırımlardan kaçmasını kolaylaştıran bir Türk bankasını korumak için aktif olarak müdahale etti. 

Shakhbandarov, topluluk üyelerinin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki fiili sınır boyunca askeri çatışmaya verdiği tepkiyi de yakından izlediklerini söyledi. Teknik olarak Azerbaycan'ın bir parçası olan ancak büyük ölçüde etnik Ermeniler tarafından yönetilen dağlık bir bölge olan Dağlık Karabağ'ın ihtilaflı topraklarında iki ülke arasında gerilimler Eylül ayında yeniden ortaya çıktı. 1992 ile 1994 yılları arasında topraklarda önceki bir savaşta en az 20.000 kişi öldü ve o zamandan bu yana geçen yıllarda periyodik duruşlara rağmen, çatışmalar geçen ay büyük ölçüde arttı.

Shakhbandarov, şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde ikamet eden Ahıska Türklerinin çoğunluğunun Azerbaycan'da birkaç yıl yaşadığını ve çoğunun Dağlık Karabağ bölgesinde olduğunu söyledi. Kendini tanımlayan bir Demokrat olan Shakhbandarov, sınır çatışması başladığında, travmatik anılar yeniden su yüzüne çıktı ve 3 Kasım'daki oyları etkiledi, çünkü birçok Demokrat milletvekilinin Ermenistan'ı Azerbaycan üzerinden açıkça desteklemesini "kabul edilemez" buluyor. . 

"Azerbaycan-Ermenistan çatışması nedeniyle, [Trump seçmenlerinin] sayısı artıyor ve bundan korkuyorum" dedi.