Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Ukrayna Temsilciliği’nden Herson’a bağlı Skadovka köyü içerisinde çekilen ve sosyal medyada yayınlanarak bir savaş olasılığından bahsederek dünyadaki Ahıska Türkleri arasında panik ve tedirginlik yaratan videoya dair açıklama geldi.

DATÜB Ukrayna Temsilciği Başkanı Marat Rasulov tarafından yayınlanan açıklamayı ve açıklamaya sebep olan videoyu yayınlıyoruz.

Değerli Ahıskalı Halkımız,

İki gündür sosyal medyada, Ukrayna’nın Herson ili Çaplinka ilçesi Skadovka köyünde çekilen video dolaşıyor ve bu video halkımızın arasında paniğin çıkmasına sebep oldu. Videoda sanki Ukrayna’da tekrar savaş başlamış ve halkımız ateş altında kalmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor ve doğal olarak dünyanın 9 ülkesinde yaşayan insanlarımız bizleri arayıp durumu sordular. Algının daha fazla yayılmaması için bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duydum. Bilindiği gibi 2014 yılından bu yana Ukrayna savaş durumundadır. İlk iki yıl bu savaş çok şiddetli sürmüştü ve binlerce insanların ölümüne sebep olmuştu ancak Allah’a şükürler olsun ki, bu dönemde Ahıskalı Türkler içerisinde can kaybı olmamıştır. Minsk’te bu konuyla ilgili olan birkaç müzakereler sonucunda ateşkes ilan edilmişti ve savaşın aktif fazı durdurulmuştu. O zamandan bu yana cephe hattında ara sıra karşılıklı atışmalar oluyor. Fakat cephe hattı hep aynı yerdedir. Yaklaşık iki aydır dünya basınında Rusya tarafından Ukrayna sınırlarına yakının olan bölgelerde askeri tatbikat adına yüz binlerce askerlerin ve binlerce de tank, top gibi diğer savaş aletlerin toplandığı söyleniyor ve bu durum Rusya’nın geniş çapta Ukrayna’yı işgal etmek için hazırlık yaptığı gibi iddialar ortaya atılıyor, zaman zaman da işgalin başlangıç tarihleri söyleniyor. Şükürler olsun ki, bu iddiaların bu zamana kadar hiçbiri tutmamıştır.

Bugünkü günlerde Ukrayna’da normal hayat devam etmektedir, halkın genelinde savaş olasılığından bir tedirginlik ve panik oluşturacak gibi bir durum yok. Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Volodimir Zelensky yaptığı açıklamalarında savaşın olmayacağı ve herkesin soğukkanlı olup normal hayatına devam edip, ekonominin kalkınması için çalışmalarını söyledi. Ayrıca herkesin bildiği gibi 3 Şubat Tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Kiev ziyaretinde bulundu ve bu ziyareti sırasında iki ülkenin ekonomisine büyük katkısı olacak Serbest Bölge Anlaşmasıyla beraber birçok alanda ikili anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmalar Türkiye’nin Ukrayna’ya yaptığı yatırımların artacağı dolayısıyla da savaşın olma ihtimalinin düşük olduğunun göstergesidir.
Savaşın olma durumu çok düşük olsa da Ukrayna Devleti her ihtimale karşı bazı tedbirler alıyor bu tedbirlerden biride olan sığınakların revizyonu ve olmayan yerlerde sığınakların yapılmasıdır. Bu sebeple bütün yerel yönetime bu konuda talimatlar verilmiştir ve muhtarlıklar imkân çerçevesinde bu tedbirleri almaya çalışıyorlar. Videodaki bina tabii ki sığınak için pek güvenilir olmasa da betondan yapılan başka bina olmadığı için orası tercih edilmiştir.

Yukarıda belirttiğim olguları göz önüne alarak değerli Ahıskalı halkımızın panik yapmamaya davet ediyoruz. Biz sınıra yakın olan insanlarla ve ilgili devlet kurumlarıyla hep irtibat halindeyiz, durum ciddileştiği takdirde gereken tedbirler tarafımızdan yapılacaktır.

Saygılarımla,

Marat Rasulov
DATÜB Ukrayna Temsilciliği Başkanı