TİFLİS (QHA) 

Gürcistan, yabancı ülke vatandaşlarına ikamet izni verme şartlarını zorlaştırmaya hazırlanıyor.

Gruziya Online sitesinin haberine göre "Yabancı Ülke Vatandaşları ve Vatansız Kişilerin Hukuki Statüsüne İlişkin" yasaya getirilmesi planlanan değişikliklerle ilgili yasa tasarısı parlamentoya sunuldu.

Değişikliklere göre yabancı ülke vatandaşları ülkeye 300 bin dolarlık yatırım yapması ya da 100 bin doları aşan taşınmaz mal varlığına sahip olması halinde Gürcistan’da ikamet izni alabilecek. Bunun yanı sıra yasa tasarısına göre yatırımcı başlangıçta daimi ikamet izni alamayacak, ilk olarak beş yıl süre ile geçerli yatırımcı ikamet izni alacak.

Yasa tasarısını hazırlayanlar, mevcut mevzuatın, ikamet izninin alınabilmesi için yeterince düşük bir mali yeterlilik öngördüğünü, bunun ise mevcut göç düzeyi göz önünde bulundurulduğunda rasyonel minimum çizgisinin altında olduğunu ve bu durumun ülkenin yatırım ve ekonomik kalkınmasına değil, yabancı vatandaşların kitlesel göçüne (genellikle finansal zorluklar yaşayanların) katkıda bulunduğunu savundu.

İkamet izinlerinin verilmesine ilişkin mevcut kurallar ise iznin alınması için Gürcistan'a en az 300 bin lari (yaklaşık 116 bin dolar) yatırım yapılması ya da ülke topraklarında piyasa değeri en az 35 bin dolar olan taşınmaz mal varlığına sahip olunması şartını öngörüyor.

QHA