‘Dut Ağacı’ Hafızalardan çıkmayacak

Ahıska Türkleri’nin sürgün yılları yeni bir romanla ele alınıyor.

Araştırmacı-Yazar Dr. Tayfun Atmaca’nın ‘Dut Ağacı’ adlı romanı Yade Kitap’tan çıktı. Ahıska Türkleri’nin vatanlarından sürgün edilmelerinin bütün yönleriyle ele alındığı roman, 74. Sürgün yıl dönümü olan 14 Kasım 2018 tarihinde okuyucularla buluşuyor.

14 Kasım 1944’te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıskalı Türk’ü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgüne maruz bırakılmıştı.

ABD, Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kıbrıs ve Gürcistan’da yaşayan Ahıskalı Türklerin sorunları yıllardır sürüyor.

Ahıskalı Türkler, Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağılırken, trenlerde günlerce yolculuk etmek zorunda bırakılmıştı. O dönemin acılarını, çilesini simgeleyen o yolculuklar 74 yıl sonra Yazar Tayfun Atmaca’nın Dut Ağacı kitabında tekrar filizleniyor.

Romanda, sürgün yıllarında 7 yaşında olan Şahbender’in Gürcistan’da başlayan hikâyesi; Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan da yaşananlarla devam ediyor.

Yade Kitap’tan yeni çıkan Dut Ağacı, Ahıska Türkleri’nin sürgün dönemlerini içten bir bakışla ele alıyor. Dut Ağacı gibi heybetli, bereketli ve kökleri güçlü bir ağaç ismiyle özdeşleşen romanda, yıllardır yerini, yurdunu, toprağını arayanları Yazar Atmaca, Dut Ağacı’yla anıyor.