Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Ukrayna’dan Erzincan’ın Üzümlü ilçesine getirilen Ahıska Türkleri için gerek iş imkanı, gerekse eğitim konularında Erzincan Valiliği öncülüğünde önemli projelere imza atılıyor.
 
Bölgeye adapte olmaları ve iş istihdamı sağlanması adına Üzümlü ilçesinde oluşturulan Sera projesi meyvelerini verdi. 7 Milyon 746 Bin TL harcanan, 80 bin metre kare iç alanı ve 120.000 metre kare toplam alanı ile bölgenin en büyük sera projesi olma özelliğini taşıyan Üzümlü ilçesinde ki seralarda bugün hasat sevinci yaşandı. 

 

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar ve çok sayıda protokol mensubunun yanı sıra ilçedeki bazı vatandaşlar ile Ahıskalı Türklerin katılımı ile hasat etkinliği düzenlendi.
 
Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk olarak konuşma yapan Ahıskalı çiftçiler, kendilerine sunulan gerek eğitim, gerek ekonomik katkılardan dolayı Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ettiler. Salatalık, biber, domates, patlıcan gibi bir çok çeşidin bulunduğu seralarda toplam 2 bin 500 ton ürün alınması hedefleniyor. 

 

Törende konuşan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Erzincan’ın bölgede sebze deposu haline geldiğini söyleyerek, seracılık ile ilgili olarak Üzümlü’den sonra Uluköy’de de 200 dönüm alanda uygulanacak sera projesinin olduğuna vurgu yaptılar. 

 

Söz alan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sayın Sinan Aksu, emeği geçenlere teşekkür ederek bereketli ve bol kazançlar diledi. 

 

Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Üzümlü Merkez ve Köylere Hizmet Götürme Birliğince ortaklaşa hazırlanan “Sebze Yetiştiriciliği için Yay Çatılı Sera Projesi” adlı proje kapsamında her biri 1,600 m2 olan seralarda 50 Ahıska Türkü ailesine iş imkânı verilerek Erzincan üretimine de büyük katkı sağlandığına değinen Erzincan Valisi Ali Arslantaş; “emeklerimizin meyvelerini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlk projeyi uyguladığımızda dere yatağı olması gerekçesiyle burada sera olmaz denilen yerde 80 bin metrekare sera inşa ettik ve bugün hasadına başladık.
 
Tam da bakarsan bağ olurun hikayesini görüyoruz burada. Kısmet olursa burada sera sayımızı artırarak diğer vatandaşlarımız için de iş imkanı sağlamayı düşünüyoruz. Bunun yanında bakanlığımız seracılık ile ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yapıyor. Çalışmalar henüz neticelenmeden biz Erzincan Valiliği olarak Uluköy’de 200 dönümlük seraların çalışmalarına başladık, önümüzdeki ay dikimler başlayacak.
 
Erzincan’a Allah, Doğu Anadolu bölgesinde Erzincan’a sebze yetiştirebilme özelliğine sahip olan tek il olma özelliğini de vermiş. Pazarımız hazır. Bölgemizdeki bir çok ile Erzincan’dan sebze gidiyor” dedi.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş, sebze hasat töreninde takım sporunda kızlar güreş takımı olarak üçüncülük elde eden güreşçilerin hediyelerini de takdim ettiler. 

 

Törenin ardından seraları gezen Vali Arslantaş ve beraberindekiler, seralardan salatalık, domates toplayarak bereketli ve bol kazançlar dileyerek hayırlı olması temennisinde bulunarak, doğunun en büyükleri arasına girecek olan bu Seralar, bölgenin sebze ihtiyacını karşılamada önemli açığı kapatacaktır dediler.



Erzincan 24 Haber - Faruk BAKAR