İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun teşrifleriyle gerçekleştirilen “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” 18 Aralık Uluslarası göçmenler günü etkinliğine DATÜB olarak katılım sağladık.

 

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov İstanbul Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde düzenlenen Dünya Göçmenler Günü Programı'na katıldı. Ziyatdin Kassanov kendi ailesinin Ahıska’dan sürgün edilişinden yaşamından elde ettiği kendi başarı öyküsünden dolayı İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Dünya Göçmenler Günü Programı'na “Başarı Hikayeleri” dalında konuşmacı olarak davet edildi.

Genel Başkanımız geceye katılanlara hitaben yaptığı konuşmada’’ Dokuz ülkede yaşayan 600 bin Ahıska Türkü adına hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyor. 1944 biz Ahıska bölgesinde sürgün olunduk. Ben 1958 yılında sürgün ailesinden dünyaya geldim.1976 yılında okulu bitirdim’’ diyerek sözlerine başladı.

AHISKALILAR HEP TÜRK ADINI TAŞIDIK

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ‘’ Bizim Sovyetlerde pasaportlarda milletin adı yazılırdı. Türk adını taşıyan SSCB tek Ahıska Türkleri oldu. Bu bize her zaman güç verdi. Biz üç defa sürgüne uğradık. Biz ne dilimizi ne dinimizi ve örf adetlerimizi unutmadık. Türkiye’ye ve Türk Dünyasına bağlılığımızı hiç kaybetmedik. Türklüğümüzden taviz vermedik’’ diyerek kendi yaşam mücadelesini anlattı.

“BENİ ÜNİVERSİTEYE ALMADILAR’’

Başkanımız. Sovyetler zamanında yaşadıkları zorlukları anlatarak üniversiteye başlamada yaşadığı sorunları şu şekilde ifade etti’’ Üniversiteye girişte ilk sene beni almadılar. İkinci sene KGB komisyonuna aldılar bir Türk üniversiteye giremez. Mücadele ederek üniversiteye kendimizi kabul ettirdik. Okulu bitirdik bize iş vermediler. Mücadele ettik. Sonra 1991’de Sovyetler dağıldı. Türk Devletleri bağımsız oldu’’ dedi.

TÜRKİYEYE 200 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTIK

Bağımsızlıktan sonra Kazakistan’da iş hayatına atıldığını anlatana Kassanov’’ 2007 yılında Türkiye’ye 200 milyon yatırım yaptık. Ü,ç ülkede Türkiye, Kazakistan ve ABD’ de iş yapıyoruz. 20 şirket kurduk 60 bin insan çalıştırıyoruz. 1000 öğrenciye burs veriyoruz. Hayır işlerinde camiler yaptırıyoruz’’ diyerek öyküsünü anlattı.

‘’BİZİM ARKAMIZDA DAĞ GİBİ TÜRKİYE VAR ‘’

Genel Başkanımız Ziyatdin Kassanov sözlerinin sonunda, her zaman mücadelelerinde Türkiye’nin Türk Milletinin desteğini hissettiklerini söyleyerek’’ Allaha şükür bizim Recep Tayyip Erdoğan gibi bir Cumhurbaşkanımız, Süleyman Soylu gibi işini bilen cesur bir içişleri bakanımız var. Allaha şükür. Biz Ahıska Türkleri olarak her zaman canımız ve malımızla Türkiye’mizin yanındayız’’ dedi.

Dünya Göçmenler Günü Programı'nda Kassanov’a DATÜB Heyetinden başkan yardımcısı İsmail Ahmedov, Genel Sekreter Fuat Uçar, DATÜB Gençlik Kolları Başkanı İsmian Kassanov , DATÜB Kadın Kolları Başkanı Refika Muhammedgil ile İstanbul’da yaşayan Ahıskalı Türkleri eşlik etti. İçişleri Bakanı Soylu ve eşi Hamdiye Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Göç İdaresi Genel Müdürü Savaş Ünlü, Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye gelen göçmenler katıldı. Program sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kassanov hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan Soylu konuşmasından dolayı Ziyatdin Kassanov’u tebrik ederek güzel bir konuşma yaptığını ifade etti.davetlerinden dolayı Göç İdaresi Başkanlığına teşekkür ederiz.

Kaynak:Datüb