Akdeniz Ahıskalı Türkler Birliği Derneği Başkanı Alim Aligil, Başkanvekili Ramiz Hüseyin ve Başkan Yardımcısı İslam Öner, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ı ziyaret etti.

 

Ziyarette dernek yönetimi Ahıska Türklerinin, Türk vatandaşlığına alınmasında konusunda son gelişmeler hakkında Başkan Uysal’a bilgi verdi. İçişleri Bakanlığı’nın Eylül ayında yayınladığı olur ile istisnai olarak Türk vatandaşlığı başvurusu alınacak olan Ahıska Türklerinin belirlendiğini kaydeden Dernek Başkanı Aligil, “Bu çerçevede 23 bin Ahıska Türkü belirlendi. Listeler oluşturuldu ve İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne gönderildi. Ancak bunu yeterli görmedik. Çeşitli müracaatlarda bulunduk ve Türkiye’de yaşasın yaşamasın, isteyen herkesin istisnai olarak vatandaşlığa kabulünü talep ettik. Bu talebimiz kabul gördü ve bugün itibariyle başvurular kabul edilmeye başlandı.”

 

Başkan Uysal, Ahıska Türklerinin istisnai olarak Türk vatandaşlığına kabulünde sınırlandırmalarını kaldırılmasının son derece memnun edici bir gelişme olduğunu söyledi. Ahıska Türkleri dışında kenti vatanlarında vatandaşlık peşinde koşan başka bir toplumun olmadığını dile getiren Başkan Uysal, “Bu anlamda haklı talebinizin karşılık bulması sevindiricidir. Bu çerçevede vatandaşlığa kavuşan Ahıska Türkleri’ni şimdiden kutluyor, tebrik ediyorum” dedi.

 

Ziyarette ayrıca dernek yönetimi Başkan Uysal’a, İbrahim Gazigil’in ‘Kara Sevdam Türkiye’ isimli kitabını hediye etti. Başkan Uysal, 1826 - 1922 arası Ahıska Türkleri’nin yeniden doğuşunu anlatan kitabı duyarlı tüm insanların okuması gerektiğini dile getirdi.

iha