İSTANBUL (DÜNYA) - Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın özellikle şimdiye kadar internetten satış yapmamış KOBİ’lerini internet satışlarıyla büyütme hedefiyle oluşturulan elektronik pazar "KOBİ Market" mayıs ayı başında devreye girecek.

Dünya KOBİ Platformu Vakfı (WSF) CEO’su Tunç Uyanık, proje hakkında bilgi verdi. Uyanık, ilk aşamada Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın KOBİ’lerinin yer alacağı elektronik alışveriş platformunun Asya, Avrupa ve Afrika’daki KOBİ’leri de bünyesine alacak biçimde genişletilmesinin planlandığını söyledi. Uyanık, bu girişimle dünya çapında üretimin ağırlıklı bölümünü karşılayan ancak küreselleşmenin hızlanmasıyla zora giren KOBİ’lerin korunmasının amaçlandığını ifade etti. Bu girişime, küreselleşmenin gelir dağılımını bozan etkisini azaltacak fonksiyona sahip olması nedeniyle, gelişmiş ülkelerden de destek gelmesi bekleniyor.

Zaten G-20 kapsamında yer alan işadamlarının dahil olduğu B20'de, konuyu müzakere ederek, Almanya’da geçen ayki son toplantısında, KOBİ’lerin resmi organı olarak gördüğü WSF’nin bu yöndeki çabalarının desteklenmesi için gelişmiş ülkelere çağrıda bulundu. Pilot uygulama olarak kapsama giren üç ülkenin KOBİ’lerinin internetten alışverişi öğrenmeleri için yoğun bir eğitim programı planlanıyor. Mümkün olduğunca basit biçimde KOBİ’lerin bu sanal ortama dahil olabilmeleri için yüzyüze eğitim çalışmalarının yanında, internetteki alışverişin çok dilli olması sağlanacak ve sürekli bir teknik hizmet desteği verilecek.

WSF CEO’su Uyanık, KOBİ Market’in yanı sıra Çin ile Türkiye arasında internet üzerinden ipek yolunu kurma projesinde de son aşamaya gelindiğini kaydetti. Uyanık, mayıs ayı başında Kayseri’de bu konuda somut adımların atılacağı bir tören yapılacağını söyledi.

KOBİ’lerin dünya çapında ortak sorunları bulunduğu, bu sorunları ve çözüm önerilerini G20 ve B20 platformları başta olmak üzere uluslararası karar alıcıların önüne getiren yegane kuruluşun, TOBB’un girişimiyle 2015 yılında oluşturulan WSF olduğu belirtildi.

Dünya çapında KOBİ’lerin uluslararası piyasalara erişim sorunu olduğunu, finansmana erişimde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını yine nitelikli işgücüne erişim sorunları bulunduğunu kaydeden Uyanık, KOBİ’lerin büyük şirketlere göre inovasyon ekosistemi ve dijital ekonomiye erişim konusunda çok daha büyük zorluklar yaşadıklarını, yasal düzenlemelere uyum konusunda da ciddi sıkıntı çektiklerini kaydetti.

Uluslararası düzeyde KOBİ’lerin çıkarlarının korunmasında resmi temsiliyet eksikliği olduğu, küresel KOBİ gündeminde devamlılık ve koordinasyon eksikliği bulunduğu, uzmanlaşmış destekleyici yapılar bulunmadığı tespitinde bulunan Uyanık, bu nedenle WSF’nin çalışmalarının tüm dünya KOBİ’leri için büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Ajans ahıska

TOBB'un küresel girişimi

WSF’nin kuruluşunda TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun özel çabası büyük rol oynadı. Hisarcıklıoğlu, bu uluslararası girişim için Dünya Bankası’nda yıllardır üst düzey görevlerde bulunan Tunç Uyanık’ı CEO olarak görev almaya ikna etti. TOBB’un ortaya attığı fikirle, 2015 yılında Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı sırasında, B-20 KOBİ ve Girişimcilik Çalışma Grubu’nun önerisi ve G20 Maliye bakanlarının desteğiyle Dünya KOBİ Forumu (WSF) kuruldu.

'Dört büyük soruna çözüm getirecek'

KOBİ’lerin büyümesinin önündeki ortak engel olan pazara ulaşım sorununa çözüm olmak amacıyla geliştirildi SME.market veya KOBİ.market. KOBİ'ler her iki platformu da kullanabilecek. KOBİ'ler bu sayede yeni ekonominin getirdiği fırsatlardan faydalanabilecekler, internet sayesinde daha çok alıcıya ulaşabilecek ve gelirlerini artırabilecekler. SME.market KOBİ’lerin dört büyük sorununa çözümler sunuyor:

■ İş için internetle tanışma: KOBİ’ler için bir internet sitesi oluşturmak veya mevcut platformlarda mağaza açmak fazla karmaşık olabiliyor. SME.market sayesinde KOBİ’ler kolayca internet sitelerini ve e-ticaret mağazalarını oluşturabilecek. 
■ Yurtiçi ve yurtdışındaki pazaryerlerine bağlantı: Projenin çözüm ortağı DHgate.com sayesinde KOBİ’ler uluslararası pazarlara ulaşabilecek. Ayrıca Türkiye’deki mevcut internet sitelerinde de anında satışa başlayabilecekler. Tüm bunları SME.market adresinden kolayca yapabilecekler. 
■ Büyük alıcılara ulaşım: SME.market, KOBİ’lerin büyük alıcılara satış yapması konusunda aracılık hizmetleri sunacak. Sertifikasyon programı ve güvenilir KOBİ Dizini ile büyük firmaların güvenilir KOBİ’lerden alım yapması sağlanacak. 
■ Finansmana erişim: SME. market çözüm ortakları aracılığı ve platformda birikecek olan ticaret verisini kullanarak KOBİ’lere banka ve banka dışı finansman çözümlerine erişim sağlayacaklar. Ajans Ahıska

WSF çalışma alanları

Destek ve Araştırma G20, APEC, BM gibi uluslararası kurumlar nezdinde gerçekleştirilen müzakerelerde ve politika oluşturma süreçlerinde KOBİ’lerin menfaatlerinin etkin biçimde temsil edilmesini sağlamak. Toplantı ve çalıştaylar yolu ile iyi uygulamaları paylaşmak, kapasite geliştirmeye destek vermek, bağlantılar kurmak ve KOBİ’lerin etkinliğini arttırmak.

Danışmanlık hizmetleri

Birliklere, hükümet organlarına ve KOBİ derneklerine, üyelerinin; piyasalara, küresel değer zincirlerine ve finansmana erişimini geliştirmek amacıyla önerilerde bulunmak, kılavuz ilkeler belirlemek, kapasite geliştirme hizmeti ve teknik destek sağlamak.

KOBİ Market

KOBİ’ler arası küresel bağlantıları ve ticareti desteklemek için bir elektronik platform tasarlamak ve uygulamaya geçirmek; KOBİ’ler ile küresel değer zincirleri arasında bağlantı kurmak; kapasite artırımına yönelik bilgilendirme hizmeti sunmak; finansmana erişimi kolaylaştırmak.