BİŞKEK (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kırgızistan'ın kuzeyindeki Çuy bölgesine bağlı Issık Ata ilçesinde 1976 yılında kurulan ve 17 değişik milletten 697 öğrencinin eğitim gördüğü Budönovka köy ortaokulunun dış cephetadilat projesini tamamladı.

Ahıskalı Türklerin yoğun yaşadığı Budönovka köy ortaokulunun dış cephe tadilat projesinin tamamlanmasıyla ilgili okulda düzenlenen törene, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kudayberdi Kojobekov, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, Issık Ata İlçe Başkanı Kalmırza Kojomkulov, yerel yönetimin yetkileri, büyükelçiliğin din, eğitim ve kültür müşavirleri, Ahıska Türkleri Derneği Yönetimi ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşma yapan Büyükelçi Fırat, Türkiye Cumhuriyeti'nin kardeş ve dost Kırgızistan Cumhuriyeti'nde TİKA aracılığıyla çocukların geleceği için çeşitli projelere imza atmaya devam edeceğini belirtti.

Kırgızistan Eğitim Bakanlığı ile yeni yılda yakın iş birliği içine girmeyi istediklerini ifade eden Fırat, "Kırgızistan Cumhurbaşkanı tarafından 2018 Bölgesel Kalkınma Yılı ilan edildi. Türkiye devleti TİKA aracılığıyla Kırgızistan'a elinden gelen desteği gösterecek." dedi.

Fırat, TİKA'nın Kırgızistan'daki projeleri ile kardeşliğin ve dostluğun örneğini sergilediğine dikkati çekerek, TİKA'nın projesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Büyükelçiyi yeni görevi dolayısıyla kutlayan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kojobekov da dost ve kardeş Türkiye ve TİKA ile iş birliği çalışmalarına devam etmek istediklerini vurguladı. Kojobekov, TİKA'nın şimdiden Kırgızistan'ın "Bölgesel Kalkınma" devlet programına verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sundu.

TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Öztürk de kurumunun Kırgızistan'daki faaliyetlerine değindiği konuşmasında, "Türk halkının yardımlarını ve desteğini Kırgız halkına iletmekten son derece memnunuz. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dostluğun pekişmesine projelerle destek olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Issık Ata İlçe Başkanı Kojomkulov ise TİKA'nın Kırgızistan'da eğitimin gelişmesine verdiği yardım ve desteğinin Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin simgesi haline dönüştüğünü aktardı.

TİKA'nın söz konusu projenin gerçekleşmesinde emeği olanlardan Issık Ata İlçe Meclis üyesi ve Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Atamşa Dursunov da kendisinin bu okuldan 79 yılında mezun olduğunu hatırlatarak, "TİKA bu proje ile Türkiye'nin sıcaklığını ve bu bölgeye olan sevgisini getirdi. Biz sürekli Türkiye ve TİKA'ya dua ediyoruz. TİKA önemli bir projeyi yerine getirdi. Bugün Türkiye kazandı. Ahıska Türkleri Derneği olarak iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Programda, Kırgız ve Ahıskalı Türk gençler geleneksel danslarını sergiledi.  

By Nezir Aliyev AA