Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'e Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı Unvanı Verilmesi Hakkında Açıklama

 

Kazakistan Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olarak, Kazak devletinin inşasında, Kazakistan'ın bölgesel bir güç ve uluslararası arenada önemli bir aktör haline gelmesinde hayati bir rol oynayan, ayrıca Türk dünyasını birleştirme çabalarına çok büyük katkı sağlamış olan Sayın Nursultan Nazarbayev’e Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı Unvanı verilmiştir.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sahibi olduğu ve Türk Konseyi Üyesi Ülkelerin liderleri tarafından desteklenen inisiyatif, Sayın Nazarbayev’in 1990’ların başından itibaren Türk dünyasının yakınlaşmasında ve Türk Konseyi, TürkPa ile Türk Akademisi gibi Türk İşbirliği Örgütlerinin teşekkülündeki öncü rolüne bir teşekkür niteliğindedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, bahsekonu unvanın verilmesine ilişkin ortak kararı, 24 Mayıs 2019 tarihinde Nur-Sultan’da Sayın Nazarbayev tarafından kabulünün ardından düzenlenen basın açıklamasıyla Türk Konseyi Üyesi Ülkeler adına kamuoyuyla paylaşmıştır.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul'da, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'i kabulleri esnasında, 2019 yılının Ekim ayında Bakü’de gerçekleştirilecek 7. Türk Konseyi Zirvesi’nde, Sayın Nursultan Nazarbayev’e Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı Unvanı verilmesi vesilesiyle özel bir tören düzenlenmesini teklif etmiştir.

 

Türk dünyasının Aksakalı olarak bilinen Sayın Nazarbayev ayrıca Türk Konseyi’nin fikir babasıdır. Sayın Nazarbayev, 1992’den bu yana düzenlenen 15 Türk Devlet Başkanları Zirvesi’nin hepsine katılmış, ilaveten Türk Konseyi ve Türk İşbirliği Örgütlerinin pek çok projesinin de fikir babası olmuştur.

 

Büyük lider Nursultan Nazarbayev’in fikirleri ve projeleri, Türk halklarının gelecekteki çabalarına ışık tutmaya devam edecektir.

 

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi)