IHA

Çekmeköy Belediyesinin bu yıl komşuluk temasıyla düzenlediği 3. Çekmeköy Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda birincilik ödülü, Rusya’ya bağlı Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti’ne gitti. 15 Kasım 1944’te Ahıska Türkleri’nin Sovyet askerleri tarafından sürgün edilişinin 10 yaşındaki Firuze’nin diliyle anlatıldığı "Yurdumuzun Hüznü" filmi birinciliğe layık görüldü.


Çekmeköy Belediyesinin bu yıl komşuluk temasıyla düzenlediği 3. Çekmeköy Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Kirsten Gainet’ın yazıp yönettiği "Yurdumuzun Hüznü" filmi birinciliğe layık görüldü. Filmde, 15 Kasım 1944’te Ahıska Türkleri’nin Sovyet askerleri tarafından sürgün edilişi 10 yaşındaki Firuze’nin diliyle anlatılıyor. 17 bini çocuk 53 bin kişinin öldüğü aylarca süren belirsiz tren yolculuğunu ve götürüldükleri yerde kendilerine kucak açan insanlarla yaşananların anlatıldığı film, yakın tarihe de ışık tutuyor.


Yarışmada ikincilik ödülü Suriye’deki iç savaştan kaçan ailelerin Türkiye’deki yaşamını anlatan Qahwa (Kahve) isimli filmi ile Ayşe Nur Topal’ın oldu. Sessiz sinema tarzında çekilen film, tarihin tekerrürden ibaret olduğunun kanıtı gibi. Ali Rıza Erdemir’in yönettiği NO:13 filminde ise gelenekleri unutan gençler ve yaşlılar arasında geçen hüzünlü diyaloglarla günümüzün kanayan yarası anlatılıyor.
Yarışmada En İyi Komşu Özel Ödülü "Adam ve Çocuk" filmi ile Tuğba Kozan’ın, Jüri Özel Ödülü "Üns" filmi ile Ömer Dişbudak’ın oldu. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın ev sahipliği yaptığı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki ödül töreninde dereceye giren filmlere toplam 65 bin TL ödül verildi.