Üniversitemiz 15 Temmuz Tarih ve Düşünce Topluluğu tarafından “Ahıska Türkleri 73 Yıllık Sürgün Hikâyesi” konulu bir söyleşi düzenlendi. 19 Aralık 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergin Kariptaş ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk katılırken öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

 

Söyleşide ilk olarak Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk bir konuşma yaptı. Aktürk konuşmasında, bu programın Ahıska Türklerinin yaşadığı sürgünü hatırlatmak mahiyetinde yapıldığını söyleyerek Ahıska Türklerinin 1944 yılında yaşadığı sürgün hakkında bilgiler verdi. Ahıska’ya Osmanlı Devleti hükümdarlığı döneminde Türklerin yerleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk, Ahıska Türklerinin Türkiye için ayrı bir öneme sahip olduklarını ifade etti. Ahıska Türklerinin diline, dinine ve bayrağına hala sahip çıktığını vurgulayan Aktürk, onların şuan dünya üzerinde 8 ülkede yaşamlarını idame ettirdiklerini dile getirdi. Ahıska Türklerinin kimliklerine sahip çıktıklarını, kimliklerini koruduklarını ve nereye giderlerse gitsinler asimile olmadıklarını sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk, ülke olarak onlara sahip çıkmayı milli vazife olarak gördüğünü belirtti.  

Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk’ün konuşmasının ardından Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuyan Nailya Rustamova ve Yunus Zeyrek’in yazdığı “Hürriyet” isimli monoloğu yorumladı. 

“Hürriyet” isimli monoloğun yorumlanmasının ardından Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergin Kariptaş’ın “Ahıska Türkleri 73 Yıllık Sürgün Hikâyesi” konulu sunumuna geçildi. Sunumunda Kariptaş, Ahıska Türklerinin bölgeye yerleşmesinden Ahıska bölgesinden sürgün edilişlerine kadar olan tarihi gelişmeyi katılımcılarla paylaştı. Duygu dolu anların yaşandığı söyleşide, Ahıska Türklerinin sürgün hayatlarının ağır ve acımasız bir şekilde gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Ergin Kariptaş, onların Türk kimliklerine her zaman sadık kaldıklarını ve milli hafızalarını kaybetmediklerini vurguladı. Günümüzde Ahıska Türkleri ile ilgili çalışmalar yapıldığını da belirten Kariptaş, “Ahıska Türklerini namusumuz, sancağımız ve bayrağımız gibi görüp sahip çıkmalıyız.” dedi. Sunumunun sonunda kendi atalarının da 1944 yılında gerçekleşen sürgünü yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Ergin Kariptaş, o sürgünde birbirlerini kaybeden aile bireylerinin yıllar sonra tekrar kavuşma hadisesini anlattı.

 

Prof. Dr. Ergin Kariptaş’ın sunumunun ardından Selçuk Üniversitesinde okuyan Sevil Umarova Mircevat, Ahıskalı’nın “Ancak Vatandır, Vatan” isimli şiirini seslendirirken devamında ise öğrenciler tarafından Kafkas Dans Gösterisi sunuldu.   

Söyleşi sonunda Prof. Dr. Ergin Kariptaş ve Yrd. Doç. Dr. Oktay Aktürk ile şiir, monolog ve Kafkas Dans Gösterisi sunan öğrencilere Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan ile öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Bolat tarafından çiçek verildi.