18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının, Kırım’dan sürgün edilmelerinin 75. yıl dönümünde, KIRIM TATARI kardeşlerimizin yanındayız.

 “Kırım Türklerine yapılan sürgün ve soykırımın 75. yılında soydaşlarımızın acılarını paylaşıyor, şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz!” .

 

Harun Bozkurt

Ajans Ahıska

Ahıska Türklerinin Haber Ajansı 

Genel Yayın Yönetmeni

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

VATANDAN KOPARILIŞ: KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti.