DATÜB Fergana Şehitleri'ni Gürsu'da Düzenlediği Programla Andı

7 Haziran 2019 tarihinde Cuma namazından sonra Gürsu Fetih Camisinde Fergana şehitlerini anma programı düzenlendi.

Programa Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, DATÜB Bursa İl Temsilcisi Paşa Alihan, Başkan yardımcısı Orhan Faik ve diğer resmiler katıldı.

Programda ev sahibi olarak konuşma yapan Paşa Alihan, Ahıska Türklerinin 30 yıl önce Özbekistan'da yaşadıkları acıların halen dinmediği, Türklük tarihine kara bir leke olarak düşen Fergana faciasından Ahıska Türklerinin alnı ak çıktığını belirtti. Provokatörlere rağmen Ahıska Türkleri kardeşlik bağlarını kırmadıklarını ve günümüzde de Özbek halkı ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti.

DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar ise konuşması zamanı Ahıska Türklerinin bir daha böyle acılı günleri yaşamaması için birlik ve beraberliğin önemli olduğunu vurguladı. Son olarak Kırgızistan'da çıkan olaylara DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov'un olayların duyulduğu andan itibaren resmi makamlarla görüşmeler yaparak gençler arasında çıkan kavganın büyümeden barış sağlanmasına yardımcı olduğunu ve devlet resmileri ile birlikte aksakalların olaya el koyduğunu, bir daha böyle olayların yaşanmaması için gereken adımların atıldığını söyledi.

Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ise son olarak konuşmasında Ahıska Türklerinin sürgüne gönderildiği vagonlarda yaşadıkları 1944 Sürgün dramını bir daha hatırlattı. Türk olmanın zorluğunu yaşayan Ahıska Türklerinin geçtikleri yollarda aldıkları travmalara dokundu. Tüm geçmişte yaşananların tekrar olunmaması için Türkiye devletinin tüm soydaşlarının yaşadığı ülkelerle sıkı iletişim halinde olduğunu ve Türkiye Cumhûriyeti devletinin her zaman Ahıska Türklerinin yanında olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Kuranı Kerim tilaveti yapıldı ve ikram dağıtıldı.

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, oturan insanlar, kalabalık ve açık hava

 

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, masa, ağaç, kalabalık ve açık hava