Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov’un Ankara’da yaptığı bir takım ziyaretler kapsamında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nde yaptığı görüşmeye DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar da katıldı.

Görüşmede, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2015 yılında Ukrayna’daki savaş bölgelerinden çıkarılarak Türkiye’ye getirilen ve Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yerleştirilen Ahıskalı Türkler ile ilgili konuşuldu.

DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ile Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andrii Sybıha arasında yapılan görüşmenin bir diğer gündem maddesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile Kırım'da kurulan lakin Rusya işgalinin ardından faaliyetlerini Kiev'de sürdürmeye devam eden Tavria Ulusal Devlet Üniversitesi ile ortak çalışma yapılarak öğrenci değişimi konusunda iki ayrı üniversite ile de görüşülerek koordinasyonun sağlanması hususunda çalışma yapılması oldu.

Görüşme ile ilgili bilgi veren DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar, “Genel Başkanımızın Ukrayna Ankara Büyükelçisi Sayın Andrii Sybiha ile yaptığı görüşmede Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ile DATÜB Erzincan Temsilciliği’mizin ortak kültür programları, dil kursları ve diğer etkinlikler yapılması gibi hususlar görüşüldü. Bunun yanı sıra Üzümlü ve Ahlat’taki halkımızın ehliyet değişimi konusundaki problemlerini de gündeme getirdik ve bunların çözümü yolunda Sayın Büyükelçimiz yardımcı olacağı konusunda taahhütte bulundu. Sayın Büyükelçi, Türkiye ve Ukrayna arasında sosyal güvenlik konusunda anlaşma yapılacağını yakın bir zamanda emeklilik ve sağlık konusunda bir çok konuda rahatlama olacağını dile getirdi.”

Yapılan görüşmede, bu yıl mübarek Ramazan ayı içerisinde Ahıskalı Türklerin toplum halde yaşadıkları Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ile ortaklaşa bir iftar programı yapılmasına da karar verildi.

Oldukça samimi geçen görüşme sonrası hatıra fotoğrafı çektirildi.

16 Nisan 2019, Salı

Mevlüt Işık