AK Parti Genel Baskan Vekili Binali Yildirim, Türkiye’nin Biskek Büyükelçiliginde Ahiskali Türkler Dernegi yöneticileri ve mensuplarini kabul etti. Türkiye’nin Biskek Büyükelçiligi binasi konferans salonunda yapilan kabulde, Yildirim’i Büyükelçi Ahmet Sadik Dogan selamladi.

Yildirim yaptigi konusmada, Ahiska Türklerinin ana vatanlarindan uzaklastirilmasinin acisi her zaman taze oldugunu belirterek, “Bununla birlikte büyük tesellimiz 14 Kasim 1944 günü ana vatan Ahiska’dan sürgün edilen 91 bin soydasimizdan buraya gelen 16 bine dost ve kardes Kirgiz halki kucak açmistir ve sizleri bagrina basmistir” dedi.

Bugün yaklasik 650 bin Ahiskalinin üç farkli kitaya dagilarak 11 ülkede yasamini sürdürdügüne isaret eden Yildirim, Kirgizistan’da gördükleri üzere gönül baglarinin ve kardesligin ilk günkü gibi canli olarak devam ettigini dile getirdi. Yildirim, Ahiskali Türklerin Kirgizistan ve diger Orta Asya ülkeleriyle aralarindaki gönül köprülerinin ve kültürel iliskilerinin temelini olusturdugunu söyleyerek, “Bu sebeple ülkemiz basta Türk Isbirligi ve Kalkinma Ajansi basta olmak üzere tüm kurumlariyla destek verme gayreti içinde” dedi.



"Mecliste Ahiskali Türk toplumunu temsil etmeleri önem arz ediyor”

Türk dünyasinin kurumsallasmasindan ve gittikçe Türk Devletleri Teskilati içerisinde iliskilerin gelistirilmesinden büyük memnuniyet duydugunu dile getiren Yildirim, bu birlesmenin temeli olan ortak dil, tarih ve kültürün genç Ahiska Türkülerine aktarabilmenin çok önemli bir husus oldugunun altini çizdi. Yildirim, Kirgizistan’daki Ahiskali Türklerinin genç nesillerin egitimlerine önem vermelerinin kendileri için bir emniyet oldugunu kaydederek, “Üst düzeyde yetismis egitimli Türk gençlerimizin bulunduklari ülkelerde gerek devlette gerek özel sektörde önemli sorumluluklar almalari bizleri memnun eder. Bu kapsamda Ahiskali kardeslerimizin Kirgizistan’daki egitim yatirimimiz olan Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Orta Asya’da açilan ilk Türkiye Maarif Vakfi Okulu Biskek Egitim Kompleksinden de istifade etmelerini öneriyoruz” dedi.

Ahiskali Türkler için teknik okul koruma projesini de gerçeklestirmek istediklerini dile getiren Yildirim, “Benzer sekilde Kirgizistan’daki Ahiskali Türk kardeslerimizin milli politikada yer almalarini ve mecliste Ahiskali Türk toplumunu temsil etmeleri önem arz ediyor” dedi.

Yildirim, 28 Kasim 2021 tarihinde yapilan parlamento seçimlerde aday olan bazi Ahiska Türklerinin meclise giremedigine isaret ederek, bir sonraki seçimlerde Kirgizistan meclisinde olabildigince Ahiska Türkü görmek temennisini dile getirdi.

“Bu topraklari öksüz birakmamaliyiz”

Yildirim, memleketi Erzincan’daki Üzümlü ilçesinde 2015’te 700’e yakin Ahiskali aileyi yerlestirdiklerini, “Ben gidince onlari ziyaret ederek, gayet iyiler. Alistilar oradaki hemserilerimizle kaynastilar. Akraba olmaya basladilar” ifadesini kullandi.

“Herkesin gönlü Türkiye’ye gelmek olabilir. Ama bu topraklari öksüz birakmamamiz lazim. Mücadelemizi bulundugumuz yerde yapmamiz lazim” diyen Yildirim, onun için Türk Devletleri Teskilati bundan sonra Türklerin yasadigi Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar, Avrasya cografyasinda çok daha görünür hale gelecek ve ortak degerlerimizi ön plana çikarmak için çesitli projeler hayata geçirecegini söyledi.

Yildirim, “Buna ihtiyaç var bölgede yasanan sorunlari degerlendirdigimizde. Böyle bir çalisma artik daha da önemli hale geldi” dedi.

Bu yil Türk Devletleri Teskilatinin baskanligini Türkiye’nin yürüttügünü animsatan Yildirim, bu çerçevede çesitli etkinliklerin yapildigini kaydetti.



"Cumhurbaskanimiz ayin sonunda Özbekistan’a ziyaret yapacak"

Yildirim, “Cumhurbaskanimiz da bu ayin sonunda zannedersem 29-30 Mart’ta Özbekistan’a bir resmi ziyaret yapacak. Ayrica önümüzdeki yilin sonuna dogru yine Özbekistan’da tekrar bir zirve gerçeklestirilecek” dedi.



“Türkiye öyle bir hale geldi ki artik kendi kardeslerimizi degil pandemi döneminde 156 ülkeye yardim yapti”

Amaçlarinin bölgenin müsterek kalkinmasini refahini saglamak oldugunun altini çizen Yildirim, “Birbirimizi daha iyi anlamak. Bunun için gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandi.

Yildirim, Türkiye’nin her zaman Ahiskali Türklerin yaninda oldugunu söyleyerek, “Bunu bilmenizi istiyoruz. Bunu her gün hissetmenizi istiyoruz. Türkiye öyle bir hale geldi ki artik kendi kardeslerimizi degil pandemi döneminde 156 ülkeye yardim yapti. Asi yardimi, saglik malzemesi yardimi. Su anda Afrika’ya 15 milyon doz asi gönderdi. Bu birçok gelismis ülkenin yapmadigi yapamadigi islerdir. Dis ülkelere destek konusunda birinci ülke Türkiye. Yine bir gurur eserimiz geçen cuma günü dünyanin en büyük asma köprüsünü Cumhurbaskanimiz 1915 Çanakkale köprüsünü hizmete açti. Muhtesem bir eser” dedi.



“Biz Kirgiz halkindan çok raziyiz”

Kirgizistan’daki Ahiskali Türkler Dernegi Baskani Atamsa Dursunov da, Ahiskalilarin Kirgizistan’da yasayali 78 yil oldugunu belirterek, “Biz Kirgiz halkindan çok raziyiz. 1944 yilinda bizi burada kabul ettiler, ekmegini, evlerini paylastilar. Biz Kirgizistan’i seviyoruz” dedi.



“Biz de iki ülke arasindaki köprünün bir parçasi olarak iliskilere katki saglamak istiyoruz”

Kirgizistan’in 1990’da bagimsizligi kazanmasindan sonra bu yana Türkiye’den büyük destek aldiklarini ifade eden Dursunov, Türkiye’ye tesekkürlerini iletti. Dursunov, Türkiye ile Kirgizistan arasindaki kardeslik iliskilerinin daha da güçlenmesini temenni ederek, “Biz de iki ülke arasindaki köprünün bir parçasi olarak iliskilere katki saglamak istiyoruz” dedi.

Türkiye’yi çok özlediklerine isaret eden Dursunov, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a, Türkiye’ye egitim, saglik alanlarinda verdigi yardimlari için tesekkür etti.

kaynak ihlas haber ajansı