Resmi olmayan kaynaklara göre Azerbaycan ordusu Nahcivan-Ermenistan sınırında bulunan 1683 rakımlı Kızılkaya Dağı’nda, stratejik noktaları ele geçirdi. İki gün önce kulaklara çalınan bu haber Azerbaycan’ın resmi kaynakları tarafında doğrulanmasa da, haber sitelerinden yapılan açıklamalar bölgedeki Azeri ilerleyişi hakkında kısa da olsa bilgi vermekte. İki gün önce, Azerbaycan ordusunun iki siper arasında kalan bölgede kazandığı başarının, Ermenistan’da bir istifaya bile neden olduğu söylenmekte.

GELEN ŞEHİT HABERİ OPERASYONU BAŞLATTI

Konu hakkında yayın yapan haber sitelerinin yanı sıra, bölgede yaşayan halk da gelen bilgileri doğrulamakta. Bölgeden alınan haberlere göre; Nahcivan’dan gelen şehit haberi, Azeri askeri birliklerini harekete geçirdi. Şehit olan askerin, Nahcivanlı olmadığı da kayıtlar arasında. Burada başta Bakü olmak üzere, farklı bölgelerden gelen askerler görev yapmakta.

NAHCİVANDA MEVZİLER BİRBİRİNE ÇOK UZAK, ŞEHİT HABERİ ÇOK SIK GELMEZ

Bölgede yaşayanlardan alınan bilgilere göre; bu bölgede durum genel olarak stabildir. Bunun nedenlerinden biri bölgede mevziilerin birbirine fazla uzak olmasıdır. Bölgenin Türkiye garantörlüğünde olduğu düşünülünce, Ermenistan’ın bölye bir şeye cesaret edemeyeceği ve bölgede bulunan Azeri kuvvetlerinin çok güçlü olması Ermenilerin cesaretini kıran nedenler arasında. Bölge sakinleri, bu stabil durumu bozan olayın küçük bir çatışmadan ibaret olamadığını vurgulamakta.

RESMİ KAYNAKLAR YALANLAMADI

Sosyal medya hesaplarında paylaşılan bilgilere göre Azeri askerleri tarafından, Ermeni mevzilerine baskın olduğu yönünde birçok haber yayınlandı. Bu haber Azeri resmi kanalları doğrulanmadığı gibi herhangi bir yalanlama da söz konusu olmadı. Meydana gelen olay askeri bir nitelik taşıdığı için, bilgilerin gizli tutulduğu düşünülmekte. Büyük bir operasyonun başlangıcı olabilieceği şüphesi de paylaşılmama nedenlerinden biri olma ihtimalini taşımakta.

AZERİ BİRLİKLERİ 5 KİLOMETRE İLERLEDİ

Ermeni ve Azeri mevzilerin arasındaki mesafe 5 km daha uzadı. 5 km’lik bir arazi, Azeri birlikleri tarafından kontrol altına alındı. Şu anda bölgede bir çatışma yok. Azerbaycan 5 kmlik bir alanda çatışmasız bir şekilde hakimiyetini sürdürmekte. Resmi olmayan kaynaklara göre de askeri eğitimlerin artmış durumda.

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Movses Hakobyan görevinden alınma sebebi ise bu olay gösteriliyor. Görevden alınan Movses Hakobyan yerine, Artak Davtyan’ın Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına atanmasının nedeni olarak da bu olay gösterilmekte.

ERMENİSTAN'IN ASILSIZ HAK İDDİALARI

Ermenistan’ın “Dünyadan tecrit edilmiş Ermeni toprakları” olarak adlandırdığı Nahcivan, Azerbaycan’a bağlı, yaklaşık 300-350 bin nüfuslu küçük bir özerk cumhuriyet. Kuzeyi ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı da İran toprakları ile çevrili. Türkiye ile de 13 km. lik bir sınırı bulunmakta.

Ermenistan, Azerbaycan’ın yüzde 20’sini de işgal etmiş durumda. Ermenistan’ın, hak iddia ettiği Azerbaycan toprakları arasında Nahcivan da bulmakta. Bölgede, tarihsel bağları olduğunu iddia eden Ermenistan, her fırsatta Türk topraklarına saldırmakta; bunu yaparken bölge üzerindeki Ermeni varlığını tarihsel köklere dayandırmaktadır. Nahcivan’a atfedilen önem Ermenistan açısından, Büyük Ermenistan hayaline hizmet etmektedir. Oysa tüm bu açıklamaların ilmi açıdan hiçbir kaynağı yoktur. Sözde Ermeni soykırımında olduğu gibi; Ermeni iddiaları,-lobi gücü ile- dünyada kendisini destekleyecek bir kamuoyu oluşturmaktadır.

 

NAHCİVAN TÜRK DÜNYASINA AÇILAN KAPIDIR

Türkiye açısından bakıldığında, sınır komşumuz olan bu topraklar, Türkiye’nin diğer Türk devletlerine, Türk dünyasına açılan kapısıdır.

Türk dünyası ile Türkiye arasındaki bilinçli ve orantılı bir şekilde koparıldığını söyleyen, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, bu bölgede gerçeğin sınırları çizenler tarafından çok önceden görüldüğünü söylemekte. Paşayeva bu bölünmüşlüğü, “Kars Antlaşması olmasaydı. ve Türkiye'nin Nahcivan üzerinde garantörlüğü olmasaydı. Bugün Nahcivan’da olmayacaktı. Bunu bilmemiz gerekir. Ben bu zamanda Nahcivan’dan özel aracımla gelemiyor uçağa biniyorum. Azerbaycan'dan Türkiye'ye araçla gelemem, çünkü Ermenistan var. Türk topraklarına karadan geçmek istiyorsanız, Ermenistan'dan Gürcistan'dan geçmek zorundasınız“ diyerek ifade etmekte.

Türkiye Haber Merkezi