Ahıska Türklerinin yurtlarından sürüldüğü 15 Kasım 1944 tarihinin yıldönümü münasebetiyle Pensylvania eyaletinin Lancaster şehrinde bir anma programı düzenlendi.

Yüz civarında davetlinin katıldığı programda bir konuşma yapan New York Başkonsolosu Levent Bilgen, “kendisinin sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının değil, aynı zamanda Ahıskalı, Özbek, Azeri, Türkmen ve  tüm Türk soyluların Başkonsolosu olduğunu” belirtti. Başkonsolos Bilgen “Ahıska Türklerine özel muhabbet beslediğini ve Türkiye Cumhuriyeti olarak kendilerinin her zaman yanında olacaklarını” bildirdi ve “ kendisinin Cumhurbaşkanının Amerika’daki temsilcisi olduğunu ve Ahıskalı Türklerin sorunlarının en Yüksek seviyeden takip edildiğini” kaydetti.

Ahıskalılar Derneği Başkanı Tiyansan Muradoğlu da, “bu günün toplumları için bir milat olduğunu, hiç bir zaman bu acıyı unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını; zira geçmişini bilmeynelerin geleceği inşa edemeyeceklerini” söyledi. “İlk günden beri Türk resmi ve sivil mercilerinin yanlarında olduklarını ve anavatanda olmasa bile Amerika’da Türk soydaşlarıyla bir araya gelmenin kendileri için çok özel olduğunu” belirten Muradoğlu “programa katılan tüm misafirlere şükranlarını” bildirdi.

Programa ATCOM Başkan Yardımcısı İbrahim Yıldız ile katılan Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM) Başkanı Prof. Dr. İhsan Işık da, “Ahıskalı kardeşlerin acılarını derinden paylaştıklarını, hatta bu tarihi günü geçtiğimiz sene ATCOM’un resmi olarak tanıdığını” dile getirdi. Başkan Işık ayrıca “33 eyalete yayılmış Ahıskalıların bir çatı altında federasyon olarak temsil edilmesinin önemli olduğunu, bu konuda Başkonsolonsluğumuzun geçmiş tecrübesiyle  hukuki ve kurumsal destek vermesinin Ahıska’lı kardeşlere büyük bir hizmet olacağını” vurguladı.

Prof. Işık  sözlerine son verirken ” Amerika’ya ilk ayak bastıkları andan beri beraber oldukları büyük Ahıskalı lider ve dost Tiyansan Muradoğlu’nun ATCOM’un “Türk Dünyası Başdanışmanı” öldüğünü ve kendileriyle beraber Ahıskalıların var olduğu her yerde beraber çalışma kararları aldıklarını ve Türk toplumunun kalkındırılması için beraber yapabilecekleri bir çok iş olduğunu” belirtti ve “Ahıskalıların Amerika’da çok başarılı olarak sürgünü büyük bir fırsata dönüştürebileceklerini ve onları sürgün eden zalim Stalin’i yattığı yerde ancak böyle pişman edebileceklerinin” altını çizdi.

Programda ayrıca, Ahıskalıların New Jersey sorumlusu Serder Şakiroğlu, Philadelphia sorumlusu Aybek Kerimoğlu da birer konuşma yaptı. Daha sonra kürsüye gelen sürgün günlerinin canlı tanıkları başlarından geçenleri misafirlerle paylaştı.

Anma gecesi New Jersey Murat Camisi yeni ve eski din görevlileri Ali Muslu ve Dr. Faruk Koçak hocaların Ahıskalı şehitler için okudukları dualarla sona erdi. Program sonunda ayrıca katılım ve destekleri için Başkonsolos Bilgen’e hediye takdim edildi.

 

 
 
Kaynak: