Kazakistan'da yaşayan Ahıska Türkleri'nden Gozel Zaitova, Kars'ın Sarıkamış ilçesine gelerek şehitlik ziyaretinde bulundu.

"Anayurdum" dediği Türkiye'ye gelen 25 yaşındaki Zaitova, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan Allahuekber Şehitliği'ni ziyaret ederek şehitler için dua etti.

Kazakistan'ın Astana kentinde ailesiyle yaşamını sürdüren ve TRT Astana Ofisi'nde çalışan Zaitova, atalarının daha önce yaşadığı Kars'ın Sarıkamış ilçesine geldi.

Sarıkamış Şehitliği'ni de ziyaret eden Kazakistan vatandaşı Ahıska Türk'ü Zaitova, atalarının mezarlarına götürmek için buradan toprak aldı.

Sarıkamış ilçesindeki şehitlikten duygu dolu anlar yaşayan Zaitova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazakistan'daki atalarının mezarına götürmek üzere Sarıkamış'tan toprak aldığını söyledi.

İlk defa atalarının yaşadığı topraklar olan Kars'a gelerek hayallerini gerçekleştirdiğini anlatan Gozel Zaitova, 1944 yılında Sovyetler Birliği lideri Stalin'in bölgede yaşayan Ahıska Türkleri'ni Kazakistan'a yani Orta Asya'ya sürgün ettiğini belirtti.

Zaitova, 126 bin Ahıska Türkü'nün Kazakistan'a göç ettiğini, akrabalarının bir kısmı Kazakistan'da bir kısmının da Türkiye'de yaşadığını anlatarak hatırlatarak, "Kars'a Sarıkamış'a özellikle bu bölgeye ilk gelişim. Gerçekten bu yerleri ben çok merak ediyordum çünkü atalarımız burada bin yıldan fazla yaşamış." dedi.

- "Türkiye bizim ana yurdumuz"

Hayallerinin anayurtlarına geri dönmek olduğunu anlatan Zaitova, "Kazakistan'da yaşayan Ahıska Türkleri, Türkiye'yi ana vatan olarak görüyor. Kazakistan bizim ata yurdumuz, Türkiye bizim ana yurdumuz. Dolayısıyla Kazakistan'da yaşayan Türkler'in hayallerinden biri kendi topraklarına dönmek, buraları görmek, burada yaşamak." diye konuştu.

Zaitova, yıllardır çok merak ettiği Türkiye'yi görmek için geldiğini belirterek, "Buraya geldikten sonra da elim boş dönemezdim. Sarıkamış şehitler diyarından Kazakistan'da defnedilmiş atalarımızın mezarlarına birazcık toprak götüreyim istedim. Buraya geldiğim, görebildiğim için çok mutluyum." ifadesini kullandı.