Ahıska Türkü akademisyenler, İstanbul'da düzenlenen çalıştayda bir araya gelerek sorunlarını masaya yatırdı.

Uluslararası Ahıskalı Eğitimciler Derneği (AHADER), Bursa Ahıska Türkleri Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği (BAKÜD) ve İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) iş birliği ile Uluslararası Ahıskalı Akademisyenler Çalıştayı düzenlendi.

Üsküdar Belediyesinin katkıları ile Üsküdar Gençlik ve Eğitim Merkezinde yarın da sürecek çalıştaya Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Türkiye'de görev yapan akademisyen ve doktora öğrencileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BAKÜD Başkanı Dr. Seyfeddin Buntürk, toplantının, Ahıskalı Türklerin yaşadıkları ülkelerdeki demografik, sosyal, kültürel, ekonomik, hukuki ve siyasi durumlarının somut olarak tespit edilmesi ile var olan sorunların ileriye dönük çözümü açısından önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayın bir amacının da Ahıskalı Türkler üzerine yapılan çalışmaların irdelenmesi olduğunu belirten Buntürk, "Farklı coğrafyalarda farklı yaşam ve emek tecrübeleri süzgecinden geçen ve özgün bir sosyal tarihe, ortak hafızaya sahip Ahıskalıların var olan ve devam eden sorunlarının akademik bakış açısıyla tartışılması başta Ahıskalı akademisyenlerin öncelikli görevlerindendir." dedi.

Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rasim Bayraktar ise Ahıskalı Türklerin 500 bini aşkın nüfusu ile dokuz farklı ülkede yaşam mücadelesi verdiğini ifade ederek, "Ahıskalı Türklerin yaşadıkları ülkelerdeki demografik, sosyal, kültürel, ekonomik, hukuki ve siyasi durumlarının somut olarak tespit edilmesi, var olan sorunların ileriye dönük çözümü açısından çalıştayımız önem arz etmektedir." diye konuştu.

Ahıskalı Türklerin en önemli sorununun vatansızlık ve bu sorunun çözümü için birinci mercinin Gürcistan olduğunu dile getiren Bayraktar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"73 yıldır bir vatan mücadelesi vermemize rağmen Gürcistan makamları bizim sesimizi duymamaktadır. Bugünkü çalıştayımızın ana konularının başında bu konu geliyor. Bunun dışında farklı coğrafyalarda dağınık yaşam, kriz anlarında can güvenliği, kültürel ve edebi çalışmalar çalıştayımızda ele alacağımız diğer konular."