TİFLİS (AA) - Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad Şamilov, Türkiye'nin Ahıskalılara verdiği desteği tüm dünyaya anlatmak istediklerini söyledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından organize edilen "Gençlik Gelişim Mali Detsek Programı Orta Asya'dan Kafkasya'ya Kültür Yolculuğu" projesi kapsamında Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'da yaşayan Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü ile görüştü.

Daha sonra, Büyükelçi Gümrükçü ile Büyükelçilik Müsteşarı Muteber Kılıç, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Şamilov'un başkanlığındaki Ahıska Türkleri heyeti ile yemekte bir araya geldi.

Gürcistan'ın güneyinde yer alan Ahıska'dan 15 Kasım 1944'te Jozef Stalin'in emriyle Orta Asya'ya sürgün edilen ve günümüzde Kırgızistan, Kazakistan, Rusya ve diğer ülkelerde yaşayan Ahıska Türklerinin sorunları, onların ana vatanı olan Gürcistan'a geri dönüş süreci ve kültür yolculuğu programı konusunda AA muhabirine konuşan Gümrükçü, Ahıska Türkü gençlerin ilk defa Gürcistan'a gelerek bölgeyi ziyaret edecek olmaları açısından bu programın son derece önemli olduğunu vurguladı.

Gümrükçü, bunun çok yararlı bir program olduğunu belirterek, "Hem Ahıska Türk'ü kardeşlerimizin Gürcistan'a gelerek ana vatanlarını görmesi, hem de bu vesileyle farklı ülkelerdeki Ahıska Türklerinin bir araya gelerek tanışması, kendi aralarında daha çok birlik ve beraberlik sağlamaları açısından bu program çok önemli." ifadelerini kullandı.

Ahıskalıların Gürcistan'a geri dönüş sürecine değinen Büyükelçi Gümrükçü, "Gürcistan'a dönüş yapmak isteyen Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgili elimizden geldiğince ama öncelikle Gürcistan hükümeti ile işbirlik içerisinde çalışıyoruz. Gürcistan hükümeti bu konuda gayet güzel adımlar atıyor. Bildiğiniz gibi çok kısa bir süre önce şartlı vatandaşlık alan Ahıska Türklerinin 2 yıllık süresini 5 yıla çıkarttılar. Tahmin ediyorum bu da özellikle Azerbaycan'dan başvuru yapmış ve Ahıska'ya gelmek isteyen Ahıska Türkleri için kolaylaştırıcı bir etken olacak." dedi.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Şamilov, bu gezi programını düzenleyen tüm taraflara özellikle de YTB'ye teşekkür ettiğini ifade ederek, burada olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Şamilov, "Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği olarak amacımız insanlara ana vatanlarını göstermek, Gürcistan'daki devlet kurumlarıyla ilişkileri güçlendirmek, eğitim ve kültür alanlarında bağları geliştirmek." dedi.

Türkiye'nin Ahıska Türklerine çok büyük destek verdiğini vurgulayan Şamilov, "Türkiye Ukrayna'da savaş bölgesinde yaşayan Ahıska Türklerini Erzincan'a yerleştiriyor, onlara ev vererek tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Benim bildiğim kadarıyla orada 300 civarında aile yaşıyor şimdilik. Niyetimiz onları ziyaret edip, Türkiye'nin Ahıskalılara yaptığı bu desteği, bu iyiliği tüm dünyaya anlatmak." şeklinde konuştu.

Tiflis'ten sonra yarın Kutaisi kentinde bir üniversitede Kırgızistan ve Gürcistan arasındaki eğitim ve kültür ilişkileri konusunda bir konferansa katılacaklarını belirten Şamilov, Gürcistan parlamento binasını da gezeceklerini söyledi.

 
Kaynak: Haber Kaynağı