Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz:

Betül Doğruak - Turkishny.com

Kısa bir süre önce Ahıska Türkleri Amerikan Konsey Başkanlığına seçilen Aydın Mamedov ile Ahıska Türkleri`nin  Amerika oluşumunun kendisiyle başlayan yeni dönemini ve uzun vadede gerçekleştirecek oldukları proje planlarını konuştuk.

Turkishny.com olarak gerçekleştirdiğimiz bu güzel sohbet için Sayın Mamedov`a teşekkürlerimizi sunarız…

Turkishny.com: Öncelikle Ahıskalı Türkler’in kökleri nereye dayanır kısaca anlatabilir misiniz bize?

Aydın Mamedov: Ahıska Türkleri Gürcistan’ın Ahıska bölgesinden gelen Türk asıllı Müslüman nüfusuna verilen addır.

Turkishny.com: Görüyoruz ki Amerika’nın birçok eyaletinde Ahıskalı Türkler kendi derneklerini kurmuş durumdalar. Bu derneklerinizin kuruluş amacı nedir?

Aydın Mamedov: Öncelikle şunu söylemek isterim ki; konsey kurulmadan önce Ahıska Türklerine ait ve yönetimi Ahıska Türklerince yürütülen iki derneğimiz vardı. Bu derneklerimiz finansmanı Diyanet Vakfınca sağlanan Ohio Dayton'daki Ahıska Türkleri Derneği ve Finansmanı Ahıska Türklerince sağlanan Kentucky Louisville’deki Ahıska Türkleri Derneğidir. Özellikle vurgulamak isterim ki; bu iki derneğimiz Ahıska Türkleri'nin uç gruplarca tahakküm altında bırakılmasına ve sömürülmesine karşı kurulmuştur.

Amerika'da yaşayan 15.000’ in üzerinde Amerika Birleşik Devletlerinin hemen hemen tüm eyaletlerinde dağınık olarak yaşayan Ahıska Türkleri'ni örgütlü bir toplum haline getirmek, kurulmuş ve kurulacak dernekleri bir çatı altında birleştirmek, aidiyet duygularını pekiştirerek bir takım sivil gruplarca istismar edilmelerine engel olmak, millet değerlerimize bağlı ve inançlı nesiller yetiştirmek amacıyla Ahıska Türkleri Amerikan Konseyi  01/20/2015 tarihinde kurulmuştur. 20 Haziran 2015‘e kadar  Konsey Geçici Başkanı İslam Shakbandarov yönetiminde çalışmış, bu tarihten itibaren Konseyimizin 1. Olağan Genel Kurulunda Konsey Başkanlığına üyelerin ittifakı ile seçilmiş bulunmaktayım.

Turkishny.com: Kuruluş amaçlarınıza yönelik faaliyetlerinizi gerçekleştirmek için bütün eyaletlerdeki derneklerin yaptıkları ortak çalışmalar var mı? Yoksa her dernek bağımsız olarak mı hareket ediyor?

Aydın Mamedov: Derneklerimiz; konseyimizin amaçları doğrultusunda çalışmalarında bağımsızdır. Konsey olarak bölgelerimizde çalışmalar hakkında toplantılar yapmaktayız ve Konsey olarak da ortak çalışmalarımız bulunmaktadır. Ermenilere yönelik Washington DC de yürüyüşte ve protesto’da da Ahıska Dernekleri olarak oradaydık. Ülkemiz milli meselelerinde, Ahıska Türkleri her zaman ön saflarda yerini almıştır ve alacaktır.

Turkishny.com: Amerika’nın sizin derneğinize bakışı nasıl? Özellikle Amerika’nın resmi makamlarından destek görüyor musunuz?

Aydın Mamedov: Derneklerimiz; bulundukları eyaletlerde resmi kurumlarca ve bölge halkı ile de herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamışlardır.Bulundukları yerel yönetimlerle her zaman iletişim halindedirler. Bölgelerinde halkımız sevilen ve saygı duyulan, çalışkan bir toplum olarak bilinmektedir..

Turkishny: Peki ya Amerika toplumu? Amerikalılar ile Ahiska Türkleri’nin ilişkilerini daha sıcak hale getirmek için ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Aydın Mamedov: Önceden de dediğim gibi Dernek olarak yeniyiz, bugüne kadar bizleri hep birileri yönetti, bizler kimseyi bilmedik tanımadık, hep bizim adımıza kararlar verildi. Ama şimdi; Ahıska Türkleri kurdukları derneklerle, Dernek binalarını önündeki Ahıska Türkleri yazısı ve göndere çekilen bayraklarıyla tanınıyor artık, kendileri karar veriyor, pikniklerde komşularıyla beraber, düğünlerinde de, entegre olmak başka asimile olmak ayrı. Biz toplumun dinamiği olmaya aday iken Türk olarak, dini ve milli değerlerimizle var olacağız ve bu derneklerimizi artıracağız inşallah.

Turkishny.com: Sizce burada yaşayan Ahiska Türkleri’nin toplum içerisindeki konumları dünden bugüne nasıl bir değişim gösterdi?

Aydın Mamedov: Ahıska Türkleri çalışkandır. Hem okuyan ve hem çalışanlarımızla iyi gelişme göstermektedir. Çoğu kendi işine ve evine sahiptir çok şükür, yeni nesillerle daha güzel yarınları görebiliyoruz. Yeter ki; birileri halkımızın üstünden elini çeksin hain emellerine Ahıska Türkleri'ni bulaştırmasın, gençlerimizin aklını çelmesin. Bu derneklerin önemi çok fazla halkımızın birliği açısından hem de çok..

Turkishny.com: Amerika’da yaşayan Türk toplumuyla ilişkileriniz nasıl? Sizin acınızdan ne tür bir önem taşımakta?

Aydın Mamedov: Amerika’da yaşayan Anadolu veya Balkan göçmeni Türk Kardeşlerimizle ilişkilerimiz çok iyi hamdolsun. Bizim amacımız ortak hedefte bir arada olmak birbirimize destek olmak,  mümkün oldukça ortak faaliyetlere katılmaktayız. Özellikle kardeşlerimizin bizlere gösterdikleri sevgi ve muhabbeti kalbimizin derinliklerinde hissetmekteyiz.

Ahıskalıların Saadetinden Başka Hiç Bir Muradım Yoktur…

Turkishny.com: Sizin yeni göreve gelmiş bir Başkan olarak Ahıskalı Türkler için yapmak istediğiniz yeni projeleriniz nelerdir?

Aydın Mamedov:  Huzura ve mutluluğa aç olan milletimin huzur ve saadetinden başka hiç bir muradım yoktur. Amerika Birleşik Devletleri`ni yurt edinmiş bu asıl millet tam huzura kavuştu derken, ülkemiz aleyhine faaliyet gösteren üç güçlerin faaliyetleri ve ihanetleri içinde buldu kendini ama dediğim gibi kimse ama kimse Ahıska Türkleri üzerinden vatanımız Türkiye'miz üzerinde oyun oynayamayacaktır ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz ve müsaade etmeyeceğiz. Bu sebeple; öncelikli hedefimiz bölgelerimizde bütün engellemelere rağmen dernekler kuracağız ve dernekler aracılığı ile faaliyetlerimizi yürüteceğiz.

Turkishny.com: Ahıskalı Türkler Amerika’da ne tür iş alanlarında faaliyet gösteriyorlar?

Aydın Mamedov:  Lojistik alanında faaliyetlerimiz çok fazladır. Sağlık alanında da yetişen çok gençlerimiz bulunmaktadır. Buna karşın çeşitli diğer mesleklerden de vardır.

Turkishny.com:  Amerika’da yaşayan Ahiskalı Türkler size en çok hangi konulardaki sıkıntılarıyla ilgili başvuruyorlar?

Aydın Mamedov:  Ahıska Türkleri'nin en büyük problemi Ahıska’ da yurt edinmek. Sürgünle ayrıldıkları yurtlarına kavuşmak.  Amerika’daki kardeşlerimiz için Rusya'da , Ukrayna ‘da, yaşayan Ahıska Türkleri'nin huzur ve mutluluğu. Cok şükür Yüce Devletimiz’in sayesinde Ukrayna’daki kardeşlerimiz Türkiye’mize yerleştirilecek. Bu konuda üyesi de olduğumuz DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) ile ortak çalışmaktayız. Bu konuda DATÜB Başkanı Ziyatdin KASSANOV beyin çabaları tartışılmaz.

Turkishny.com: Bildiğimiz kadarıyla Ahiskalılar Dernekleri birden fazla çatı altında toplanmakta? Bize bu farklılıkla ilgili biraz bilgi verir misiniz?

Aydın Mamedov:  Bir  tek çatı kuruluşu  var o da Ahıska Türkleri Amerika Konseyi’dir. Konseyimizin bölgelerde dernek kurma konusunda karşı karşıya geldiği en büyük sorun Paralel gücün engelleridir, halkımızın bölünmemesi için çok hassas bir çalışma yürütmekteyiz.

Turkishny.com: Sizden önceki Başkan İslam Bey çok aktif ve sevilen bir başkandı. Bize onunla olan dostluk ve ilişkilerinizden biraz bahseder misiniz? Onun toplum üzerinde bıraktığı bu intibayı sizin de aynen sürdürebileceğinizi düşünüyor musunuz?

Aydın Mamedov:  Ahıska Türkleri gereksiz iç çekişmelerin sıkıntısını çok çekti ve bu yüzden çok zaman kaybetti.  Bu sebeple, halkı için hizmet eden herkese milletim adına minnettarım.Bizler geçiciyiz ve halkımızın hizmetkarıyız, bu sebeple isimler ve unvanlar değil hizmetleri esas alıp yolumuza devam edeceğiz. Bu yolda yönetim kurulundaki arkadaşlarımla yoğun bir çalışma içerisindeyiz, ne kadar engellemeler olursa olsun, milletimiz için dik durup Hak’tan ayrılmayacağız.