Ukrayna'daki savaş nedeni ile ilçemize gelen Ahıskalı vatandaşlardan biri olan Ahıskalı İsmail Abbasov, kendi mesleğini yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor. 33 Yıllık doktorluk kariyerinde uzman doktorluğa kadar yükselen Abbasov, ilçemizde bazen elektrik işleri ile bazen de temizlik işleri ile uğraşıyor.

 

33 SENE DOKTORLUK GÖREVİ YAPTIM

33 Yıl doktorluk yaptığını belirten İsmail Abbasov, "Toplamda 33 sene doktorluk görevi yaptım. Özbekistan'da, Azerbaycan'da ve son olarak da Ukrayna'da 18 yıl doktorluk yaptım. Oralarda pek iş güç yok. Doktor olarak ilçede bir tek ben çalışıyordum. Geri kalan insanların hepsi çiftçiydi. Orada gerçekten hayat şartları zor. Yani bir doktorun aldığı ücret Türk Lirası'na göre hesaplanınca 300 TL. Gerçekten zor" dedi.

 

18 YILDA SÜREKLİ IRKÇI TAVIRLARLA KARŞILAŞTIM

Türkiye'ye gelme nedenlerini anlatan Abbasov, "Buraya gelmemizin nedeni; savaşın yaşandığı bölge bize sadece 20 kilometre uzaklıktaydı. Er ya da geç olarak savaş bizim oralara de gelecekti. İki tarafta savaş için hazırlık yapıyordu. Askerler, tanklar yanımızdan geçiyordu. Bu nedenler başlıca olanları. Bir de yıllardır çektiğimiz problemler var. Doğrusunu söylemek gerekirse, çok ayrımcılık yaptıklarını gördüm. Orada 120 doktor vardı, tek Türk doktor bendim. 18 Yıl boyunca sürekli onların ırkçı tavırları ile karşılaştım. Son gelişmelerin ardından biliyorsunuz zaten zor süreçten geçtik. Böyle de olunca Türkiye bizim vatanımızdır, oraya gidelim dedik ailecek. Hiç olmazsa torunlarımız vatanlarında büyüsün, Türkçe okusunlar ve konuşsunlar diye geldik. Ukrayna'da Türkçe konuşmak bile büyük bir yanlış gibi karşılanıyordu. Halkı öyleydi, Türkçe konuşunca direk sinili bir şekilde size bakıyor, sanki siz yanlış bir şey yapmışsınız gibi"

 

DENKLİK OLMADIĞI İÇİN DOKTORLUK YAPAMIYOR

33 Yıldır yaptığı doktorluk mesleğini Türkiye'de yapamamanın üzüntüsünü yaşadığını belirten Abbasov, denklik olmadığı için doktorluk yapamadığını ve bu nedenle de eline ne iş verilirse onu yaptığını ifade ederek, "Diplomamı denklik çıkması için Yüksek Okul Kurulu'na verdik. Denklik verilmediği için de doktorluk yapamıyorum. Türkiye'deki kanunlarda eğer kimliğiniz, vatandaşlığınız, denkliğiniz yoksa, hiç bir hastanede görev alamıyorsunuz. Özel hastanelere gittim burada, İstanbul'da ve Antalya'da, hepsinin istediği denklik getir ve çalışmaya başla. Hepsi evraklarıma baktılar, sertifikalarıma baktılar her şey yeterli ama denklik yok. Uzman doktorum ama ilk geldiğimde sanayide çalışmaya başladım. Şimdi ise elime ne gelirse o işi yapıyorum" şeklinde konuştu.

 

 

Oğlunun ailesi ile birlikte yaşadıklarını belirten İsmail Abbasov, "Ev nüfusumuz 7 kişi. Oğlumun ailesi ile beraber ve ben ile hanım var. Tabi durduğumuz ev kira ve şu anda oğlum çalışıyor, ben de işte elimden ne gelirse yapmaya çalışıyorum. Sanayide çalışıyordum ama yaşımdan dolayı biraz zorlandım. O nedenle de sanayide iş yapamadım" diye konuştu.

 

TÜRKİYE UKRAYNA'DAN 30 YIL İLERİDE

Türkiye ve Ukrayna'nın hayat şartlarını karşılaştıran İsmail Abbasov, ülkemizin Ukrayna'dan 30 yıl önde olduğunu ifade ederek, "Hayat şartları olarak Türkiye Ukrayna'dan çok çok gelişmiş bir ülke. Ukrayna belki de 30 yıl Türkiye'nin gerisinde kalmış bir ülke. Yaşam şartlarında, medeniyette, aklınıza gelebilecek her şeyde Türkiye çok çok ilerde. Sadece Ukrayna'da değil Rusya'nın bir çok yerinde bulundum. Ama inanın büyük şehirler hariç orası da öyle. Çoğu köyün yolu bile yok. Ama Türkiye'ye baktığımız zaman durum çok farklı. Türkiye bizim vatanımız. Hem çok güzel hem de oralara göre çok gelişmiş bir ülke" dedi.

 

ÖZ VATANIMIZDA YABANCIYIZ

Son olarak vatandaşlık ile ilgili açıklamalarda bulunan Abbasov, "Bizler kendi öz vatanımızdayız. Ama kimlik olmadığı için vatandaşlık olmadığı için yabancıyız burada. İstediğimiz bir şey var, o da öz vatanımızın vatandaşlığını almak. Torunlarımız burada büyüsün. Bizler bayrağımızı vatanımızı seven insanlarız. İnşallah devlet büyüklerimiz bizlere yardımcı olurlar. Allah onlara güç kuvvet versin" dedi.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK  Okur Gazetesi