Önceki gün Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberinde, “Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleriyle, karşılıklı tanımanın yanı sıra büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı” ifadelerine yer verilmişti.

Bu açıklamanın ardından, önce Gürcistan ve Avrupa Birliği, daha sonra da ABD’den konuyla ilgili açıklamalar geldi. AB Dış İlişkiler Servisi’nden yapılan açıklamada, Suriye rejiminin kararının uluslararası hukuka aykırı olduğu ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği belirtildi. Gürcistan Dışişleri’nin açıklamasında ise, Gürcistan hükümetinin Suriye ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi yönünde gereken süreci başlattığı bildirildi.

 

 

‘Askerini çek!’

Son olarak ABD’den de Suriye’nin kararına tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Washington’un, Suriye’nin bu bölgeleri tanıma ve onlarla diplomatik ilişkiler kurma adımını kınadığını söylerken, Rusya’ya da birliklerini bu bölgelerden çekme çağrısı yaptı. Nauert, “ABD, Gürcistan’ın bağımsızlığını destekliyor. Bu bölgeler, Gürcistan’ın parçası. ABD’nin Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili tutumu sabittir” dedi.

Gürcistan ordusuyla Rusya’nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar arasında 1992-1993 yıllarında savaştı. 2008’de Rusya ile Gürcistan arasında Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıktı. Savaşın ardından, Rusya’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Rusya, 2008’de bu iki bölgenin bağımsızlığını tanırken Gürcistan, Rusya’ya diplomatik ilişkileri keserek yanıt verdi. Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin, Gürcistan ordusuyla cephe hattında halen Rus askerleri bulunuyor.