BAKÜ

Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Gürcistan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Fonu'nca (Rondeli Fonu) "Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye Üçlü İlişkileri Geleceğe Bakış" konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Prof. Dr. Novruz Memmedov, Güney Kafkasya bölgesinin çok hassas olduğunu, bu nedenle bölgenin istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmaya ihtiyacının olduğunu söyledi.

Üç ülke arasında kurulan stratejik ittifakla çok önemli uluslararası enerji ve ulaştırma projeleri gerçekleştirildiğini hatırlatan Memmedov, "Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan iş birliği, bölgenin istikrar, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmasının temin edilmesine katkı sağlıyor ve bu iş birliği herhangi bir kurum veya devlete karşı oluşturulmadı." dedi.

"ABD'nin tutumunu anlayamıyoruz"

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Ferhat Memmedov, Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan iş birliğinin karşılıklı fayda sağlayan, eşit hukuklu iş birliği olduğunu belirtti. 

Bazı büyük devletlerin, küçük devletlerin iç işlerine karışarak onların dış politikasını kendi çıkarlarına göre düzenlemek istediğini ifade eden Memmedov, "Komşu bölgemiz istikrarlı değil. Her üç ülke de şu veya bu şekilde silahlı çatışmaların katılımcısı. Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprakları işgal altında. Türkiye terörle mücadele ediyor. Dolayısıyla üç ülkenin güvenlik ve savunma alanındaki iş birliği güncel ve zorunlu. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde teröristlere karşı verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz. ABD'nin tutumunu ise anlayamıyoruz. Bir teröriste karşı diğer teröristi destekleyerek silah vermek, geçmişte El-Kaide gibi örgütün nasıl oluşturulduğu yönündeki gibi yanlışa yol açar." diye konuştu.

"İş birliği artarak devam edecek"

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki bütün komşularıyla siyasi, iktisadi ve toplumsal ilişkilerini geliştirmek isteyen bir ülke olduğunu söyledi. 

İlişkilerin kalıcı hale gelmesi için her iki ülkede de siyasi iradenin mevcut olduğunu dile getiren Özcan, "Siyasi irade mevcut olduğu sürece iş birliği artarak devam edecek. İlişkilerimiz ticari alanda da devam ediyor. Türkiye-Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin geldiği nokta ortada. Türkiye 10 yıldır Gürcistan'ın en büyük ticari partneri." ifadelerini kullandı.

Özcan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kurduğu bölgesel iş birlikleri kimseye karşı değil ve bölgenin güvenlik ve ekonomik entegrasyonunu artırmayı amaçlıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü en başından itibaren savunuyor ve bunlara uluslararası çözüm bulunması gerektiğini ifade ediyor. Türkiye, karşı karşıya kaldığı terör sorunu dolayısıyla da bölge ülkelerinden destek bekliyor ve bu desteği de büyük ölçüde alıyor. Bu ülkeler arasında gerek askeri eğitim, gerek istihbarat paylaşımı konusunda bir işbirliğinin olduğunu söyleye biliriz. Bunu daha da ileri götürmek için de zemin var."

kaynak anadolu Ajansı Muhabir: Ruslan Rehimov