Ahıska Türklerinin 71. Sürgün Yıldönümü dolayısıyla Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde panel düzenlendi. Ahıska Türklerinin sürgün yılları sonrasında yaşadığı coğrafyalardaki sorunları ve Ahıska ağzının evrimlerinin anlatıldığı panele Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, CBÜ Fakülte Dekanları, Manisa’da yaşayan Ahıskalılar, üniversite öğrencileri ve çok sayıda izleyici katıldı.


İzmir Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Agara, panelde ‘1944 Ahıska Türkleri Sürgünü’ konulu bir bildiri sundu. Ahıskalıların tarihsel süreç içerisinde anavatanına dönmek için mücadele verdiğini ifade eden Agara, bu mücadelenin sonuç vermediğini söyledi. 14 Kasım 1944’te başlayan süreçle ilgili bilgi veren Agara, “200’e yakın köyden, yaklaşık 100 bine yakın insan birkaç saat içerisinde toplanarak, hayvan taşınan trenlere dolduruldu ve Orta Asya’ya sürüldü.

 Sibirya’ya gidenlerden bir daha haber alınamadı. KazakistanÖzbekistan ve Kırgızistan’a sürülen vatandaşlarımız, saatler süren uzun bir yolculuğun ardından 17 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 30 bin insan açlık ve hastalıktan vefat etmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda 40 bine yakın Ahıskalı genç savaşa gönderilmiş ve bu gençlerin 25 bine yakını ilk iki yıl içerisinde hayatını kaybetmiştir. 1956 yılına kadar Ahıskalılara sıkı yönetim uygulanmış ve vatanına dönüş izni verilmemiştir. 1957’de kurulan komiteler Ahıska’ya dönmek için mücadele etmiş fakat sonuç alınamamaştır” dedi. Ahıskalıların Türk hükümetlerinden tek bir isteği olduğunu ifade eden Agara, “Ahıskalılar sadece anavatanlarına dönmek istiyor. Sizden isteğimiz her platformda Ahıska Türklerinin temsilcisi olmanız” diye konuştu.

 


KAZAKİSTAN’DA AHISKA TÜRKLERİ
CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferhat Karabulut, panelde Kazakistan Ahıska Türkleri, “Geçmiş, bugün, Gelecek” konulu bildirisini sundu. Sürgün sonrası Kazakistan topraklarına göç ettirilen Ahıska Türklerinin yaşayışları hakkında bilgiler veren Karabulut, Kazakistan’a yaptığı gezide Ahıska Türkleri ile yaşadığı deneyimleri anlattı. Karabulut, Kazakistan topraklarında yaşayan Ahıska Türklerinin evlerinde, kılık kıyafetlerinde Ahıska bölgesinin karakteristik özelliklerinin görülebileceğini söyledi.
CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Serpil Ersöz, panelde ‘Sürgün ve Göçlerin Etkisi Altında Ahıska Ağzı’ konulu bildiri sundu. 1944 öncesi kendi isteğiyle göç eden Türklerin, Ahıska ağzında bir değişiklik bulunmadığını belirten Ersöz, 1944 sürgün sonrası göç ettirilen Ahıska Türklerinin değişik dillerin etkisinde kaldığını belirtti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, panelin sonlanmasının ardından bildiri sunan öğretim görevlilerine teşekkür etti ve çiçek takdiminde bulundu. Konuklar panelin ardından hatıra fotoğrafı da çektirdi. ...iha

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayın

 

 

share buttons

 

Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz:

 

 

 

 

 

Yeni Yazılardan Haberdar Olmak İstermisiniz? :

 

e-maili’inizi kutuya yazıp Göndere basın. AjansAhıska e-Bülten