Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatarlarının 1944 yılında yaşadığı sürgünü soykırım olarak kabul etti.

Parlamentonun bugünkü oturumunda, Kırım Tatarlarının Soyvetler Birliği döneminde yaşadığı sürgünün soykırım sayılmasını içeren tasarı 245 milletvekilinin oyuyla geçti.

Ukrayna Parlamentosu ayrıca, 18 Mayıs'ı, "Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü" ilan etti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Rifat Çubarov, kabul edilen kararla 1944 yılında sürgün edilenlere ve sürgün yerlerinde ölenlere karşı borçlarını ödeyebileceklerini söyledi.

Çubarov, şöyle devam etti:

"Kırım Tatarlarına karşı korkunç bir suç işlendi ve on yıllar boyunca halkın vatanına dönüşüne izin verilmedi. Topraklarımızdan zorla çıkarılmadan kaynaklanan zararın yanı sıra on yıllar boyunca sürgün yerlerinde zorla tutulmaktan doğan büyük zararlar da söz konusu.

İnsanlığa karşı işlenen her suç hukuki açıdan değerlendirilmeli. Ayrıca ileride benzer korkunç olayların meydana gelmemesi için uluslararası toplum bu olaylar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Şimdiki nesil, tarihteki suçlarda parmağı olanların rolünü iyi bilmelidir. Bu karar tasarısı ve komünist rejimin yasaklanmasına dair karar, doğru yolda ilerlediğimizin göstergesidir."

Ukrayna Parlamentosu ayrıca, Kırım yarımadasının Rusya tarafından ilhak edilmesiyle başlayan süreçte, Rusya Federasyonunun devlet organlarınca Kırım Tatar halkına yönelik yapılan sistematik baskıyı, milliyet esasına göre Ukrayna vatandaşlarına baskıyı, Kırım Tatarlarına ve onların Kırım Tatar Milli Meclisi gibi organlarına yönelik siyasi ve etnik temelli takibatı, Kırım Tatar halkına karşı yürütülen "bilinçli soykırım politikası" olarak kabul etti.

AA
 

TRT Haber.

 

 

share buttons

 

Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz:

 

 

 

 

 

Yeni Yazılardan Haberdar Olmak İstermisiniz? :

 

e-maili’inizi kutuya yazıp Göndere basın. AjansAhıska e-Bülten