Kırgızistan'ın başkenti Bişkek ve Gürcistan'ın Marneuli kentinde çeşitli etkinlikler düzenlendi

BİŞKEK/TİFLİS (AA) - Kırgızistan ve Gürcistan'da Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlamalar yapıldı.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te nevruz faaliyetleri çerçevesinde, Kırgızistan Halklar Asamblesi tarafından Kurmancan-Datka meydanında düzenlenen Etnik Halkların Kültür Fuarı'na asamble kurucu üyesi Ahıska Türkleri Derneği de katılarak, Türk kültürünü tanıttı.

Fuarda, derneğin temsilcileri, Türk el sanatlarını, müzik aletlerini, mutfak kültürünü ve yöresel kıyafetleri sergiledi. Türk kadınları, mantı, sarma, dolma, ekmek çeşitleri, bazlama, haçapur, helva, börek türleri, katmer, lokma, çeçil peyniri ve yoğurt ikram etti.

Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği alanda Ayvaz Davruşev’in söylediği Türkçe şarkılara Kırgız kadınları oynayarak eşlik etti.

Ahıskalı Türklerin fuardaki alanını ziyaret eden Kırgızistan Halklar Asamblesi Başkanı Tokon Mamıtov, nevruz etkinliklerine katkı ve desteklerinden dolayı Ahıskalı Türklere teşekkür etti. Mamıtov’a ve beraberindeki bürokratlara meşhur Ahıska mantısı ikram edildi.

Mamıtov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan’daki Türklerin enerji dolu, sabırlı ve çalışkan bir halk olduğunu belirtti.

Nevruz Bayramı'nın, Türk dili konuşan halkların geleneksel bayramlarından biri olduğunu söyleyen Mamıtov, nevruzun Türk ataların tarih sahnesine çıkışını simgelediğini ifade etti.

Kırgız ve Türk halkların dünyanın en eski halklarından olduğuna dikkati çeken Mamıtov, "Nevruz Bayramı, Türk halkların geleneksel bayramıdır. Bugün de bu bayramı, Kırgızlar ve Türklerin yanı sıra ülkedeki tüm etnik halklarla kutluyoruz. Türk kardeşlerime iyilik, mutluluk ve refah diliyorum." diye konuştu.

Sovyet Birliğinde dönemin lideri Josef Stalin, 14 Kasım 1944'te ani bir operasyonla 100 bine yakın Ahıska Türkünü, ana vatanlarından zorla çıkartarak trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürmüştü. Günümüzde Kırgızistan’ın başkent Bişkek ve Çuy, Celalabad, Talas, Oş bölgelerinde 41 bin civarında Ahıska kökenli Türk yaşıyor.

- Gürcistan'da nevruz kutlamaları

Gürcistan'ın Marneuli kentinde düzenlenen nevruz programına, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakan Giorgi Kvirikaşvili'nin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Azerbaycan asıllı vatandaşların çoğunlukla yaşadığı kentteki programda, baharın gelişini ve ekinlerin bereketini anlatan tiyatro oyunu sergilendi.

Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve Litvanya'dan gelen konuklara Nevruz Bayramı için hazırlanan tatlılar ve geleneksel yemekler ikram edildi.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, yerel sanatçıların verdiği konserden önce yaptığı konuşmada, vatandaşların Nevruz Bayramı'nı kutladı.
 

AA