Kredi Yurtlar Kurumu Erzincan İl Müdürlüğü'ne bağlı Erzincan Kız Yurdu öğrencileri İl Müdürü Fevzi Sarıçiçek, Üzümlü Belediye başkanı Ahmet Sazlı ve Üzümlü Müftüsü Adem Karadeniz'in de katılımıyla Üzümlü ilçesindeki yaşlı Ahıskalıları ziyaret ettiler.

Yaşlılar Haftası Münasebetiyle, Gönül Bağı Etkinlikleri kapsamında Ukrayna'dan Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen üçüncü grup Ahıska Türkleri'nden 76 yaşındaki Mülkiye İslâmova ziyaret edildi. Savaşta oğlunu kaybeden Ahıska Türkü Mülkiye İslâmova'nın gelini Gülümser İslâmova ve torunuyla birlikte Erzincan'a gelme hikâyesi tüm misafirleri hüzünlendirdi.

 

 

Stalin'in Ahıska Türkleri'ni önce Özbekistan'a sürgün etmesi ve orada 46 yıllık sürgünden sonra Ukrayna'ya gönderilmelerini dinleyen öğrenciler orada 26 yıl iskân edildikten sonra Ukrayna Rus Savaşı nedeniyle can güvenliklerinin kalmadığını; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayeleriyle öz vatanlarına döndüklerini ifade eden Mülkiye İslâmova, vatansızlığın ne kadar zor bir şey olduğunu anlatmaya kelimelerin kifayet etmeyeceğini dile getirdi.

Özbekistan'a sürgün edildiklerinde çok küçük olduğunu söyleyen Mülkiye İslâmova trende ölenlerin yolda bırakıldığını, Özbekistan'dan Ukrayna'ya sürüldüklerinde ise açlıktan ot ve yonca yiyenlerin şişerek öldüklerini de anlattı. Öyle ki ölmüş hayvan etlerinin kendilerine yedirildiğini, büyük bir zulüm gördüklerini anlatan İslâmova, "Bize kucak açan sizler sayesinde sanki göğe eriştik. Vatanımıza, dinimize kardeşlerimize kavuştuk" dedi.

Gönülbağı etkinlikleri kapsamında ziyarete katılan Erzincan Kız Yurdu öğrencilerinden Hukuk Fakültesinde okuyan Ayşenur Özdemir, "Bu kadar acı çektiklerini, yaşadıkları sürgünleri bilmiyorduk. Dinleyince ve öğrenince bizler de kendimizi kötü hissettik. Umarız Türk ve Müslüman oldukları için bu zulmü gören Ahıskalılar ve diğer mazlum insanların İslâm birliği sağlanarak huzura kavuşmaları mümkün olur. Tüm Müslümanların Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Zazasıyla, Çerkeziyle beraber kardeşçe ve huzurlu yaşamasını temenni ediyorum" dedi. Ajans Ahıska

Ahıska Türkü Mülkiye İslâmova'ya yapılan ziyarette öğrenciler onun Yaşlılar Haftası'nı kutlayarak, çiçek ve tatlı hediye ettiler. Ahıskalı Mülkiye İslâmova da kendilerine gösterilen ilgi ve alâkadan dolayı da, "Sizin bize olan bu ilginizle biz göğe eriştik" dedi. Daha sonra öğrencilere ve misafirlerine pasta, çay ve Ahıska ekmeği ikram ettiler. Ahıskalılar'ın deyimiyle "Ekmeklerini öğrencilerle kırdılar."

Gençler Ahıskalı Mülkiye Nineyi Ziyaret Ettiler

Kaynak : İHA