Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilen Ahıska Türkleri, "vatanım" diyebilecekleri topraklarda "gariplik" duygusundan kurtulmanın mutluluğunu yaşıyor.

Rusların 71 yıl önce vatanlarından Orta Asya'ya sürdüğü ve zamanla farklı ülkelere göç etmek zorunda kalan Ahıska Türklerinden 121 aile, Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yeni yaşamlarına "merhaba" dedi.

15-12/29/aa_picture_20151229_7169482_high.jpg

Yıllarca farklı ülkelerde "vatan" özlemiyle yaşayan Ahıska Türkleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun kendilerine sahip çıkmasından memnuniyet duyuyor.

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde kendilerine tahsis edilen eve yerleşen Musaoğlu ailesi de duygu ve düşüncelerini konuk ettikleri AA ekibiyle paylaştı.

Büyükbaba 60 yaşındaki Temirali Musaoğlu, babasının, ana vatanları, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska'da dünyaya geldiğini söyledi.

 

 

Ancak bundan 71 yıl önce Stalin tarafından sürgün edildiklerini bildiren Musaoğlu, oğlunun Özbekistan'da doğduğunu, sonrasında Ukrayna'ya göç etmek zorunda kaldıklarını anlattı. 

Ana yurtlarından sürgün edildiklerinden beri "vatansız" olarak yaşamanın güçlüğünü çektiklerini bildiren Musaoğlu, şunları kaydetti:

15-12/29/aa_picture_20151229_7169485_high.jpg

"Bayrağınız yok. Vatansızlık garipliktir. Allah'a şükrediyorum ki şimdi torunlarım vatanlı olarak yaşayacak. Ölecek yerimize şimdi geldik, buradan başka yere gitmeyiz. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dan. Bize babalık yaptı, sahip çıktı. Başbakanımız Davutoğlu'ndan Allah razı olsun. Hiçbirini Allah eksik etmesin. Onlar bize sahip çıktı, geldik. Bizi çok güzel karşıladılar. Uçak yolladılar oraya, çok güzel bir şekilde geldik." 

Erzincan'a getirilen Ahıskalı Türkler'in vatan sevinci

Ukrayna'da, özellikle Rus yanlıları ve Rusya'nın saldırıları sonrası çok eziyet çektiklerini, her gün korkuyla yaşadıklarını belirten Musaoğlu, 3 çocuğu ve torunlarıyla geldiği Türkiye'de kendilerine ev tahsis edildiğini, hiçbir eksiklerinin bulunmadığını dile getirdi.

15-12/29/aa_picture_20151229_7169486_high.jpg

Özbekistan'da doğdu, Ukrayna'da evlendi 

Temirali Musaoğlu'nun üç çocuğundan 29 yaşındaki Musa Musaoğlu da Özbekistan'da dünyaya geldiğini, sonrasında Ukrayna'ya göç etmek zorunda kaldığını, burada evlendiğini ve 3 çocuğu bulunduğunu anlattı. 

Ukrayna'da özellikle savaşla birlikte çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını, Türkiye'nin kendilerini kurtardığını dile getiren Musaoğlu, her zaman Türkiye'yi vatanları olarak gördüklerini vurguladı.

Türkiye'de "rüyada gibi olduklarını" ifade eden Musaoğlu, şöyle konuştu: 

15-12/29/aa_picture_20151229_7169493_high.jpg

"Bu evde yatıyoruz, rüyada gibiyiz, inanamıyoruz. Bunun gerçek olacağına, bu kadar şeylerin bizi beklediğine inanamıyorduk. Bu kadar sıcak karşılanmayı da beklemiyorduk. Gelmeden önce haberlerden izlemiştik, 'Ahıska Türklerini sıcak bir yuvanın beklediği' söylenmişti ama inanamıyorduk böyle olacağına. Geldik, gördük ve şimdi bu evlerde yaşıyoruz. Yani sobasından bardağına kadar, dedikleri gibi... Hatta fazlası bile var. Biz vatansız yaşadık artık çocuklarımız vatansız büyümesin. Bu duyguları yaşamasınlar, vatanları olsun diye geldik." 

15-12/29/aa_picture_20151229_7169483_high.jpg

Evin gelini Sevda Musaoğlu da artık sıcak bir yuvaları, vatanları olduğunu belirterek, sağlanan imkanlar için yetkililere teşekkür etti.

Kaynak:Karar