Fotoğraf: AA/Nezir Aliyev

BİŞKEK - Nezir Aliyev Anadolu Ajansı

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te oyuncu, metin yazarı ve sinema yönetmeni Mikail Suleymanov, "Miko Show" isimli komedi tiyatro ekibiyle, Ahıska Türklerinin başından geçenleri 20 yıldır sahneye taşıyor.

Taşkent Devlet Üniversitesi Tiyatro ve Ressam Enstitüsü Oyunculuk bölümünden 1990'da mezun olan Suleymanov, 8 yıl aradan sonra Özbekistan Ahıska Türkleri Derneği çatısı altında tiyatro topluluğunu kurdu.

Sanatçı bir aileden gelen 51 yaşındaki Suleymanov'un tiyatro ekibinde, 21 yaşındaki oyuncu ve şarkıcı oğlu Afraz Suleymanov, 56 yaşındaki oyuncu ağabeyi Melik Suleymanov ile 60 yaşındaki oyuncu dayısı İlham Usmanov yer alıyor.

"20 yıldır sahnelerde izleyenleri güldürüyoruz"

Miko Show'un kuruluşununun 20'inci yıl dönümü dolayısıyla dünya turnesine ailesinden oluşan ekibiyle çıkan Suleymanov, AA muhabirine, 20 yıldır sahnelerde izleyenleri güldürdüklerini söyledi.

Özbekistan'da 1998'de kurulan tiyatro topluluğuyla ilk yurt dışı turnesine gittikleri Kazakistan'da büyük ilgi gördüklerini anlatan Suleymanov, "Ailece tiyatro yapıyoruz. Birbirimizin boşluğunu dolduruyoruz." diye konuştu.

Suleymanov, sahne skeçleri ile Ahıskalıların kullandığı lehçeyi ve kültürü yaşatmak için tiyatro yaptıklarını belirterek, "Halkımızı sevindirmek, güldürmek ve çoşturmayı amaçlıyoruz." dedi.

Tiyatro sanatını daha iyi yapmak için emek sarf ettiklerini kaydeden Suleymanov, izleyenlerin karşısına her yıl yeni oyunlarla çıktıklarını aktardı.

"Derdimiz olduğu için tiyatro yapıyoruz"

Ahıska Türklerin yaşadığı sürgün acısının hala tazeliğini koruduğunu söyleyen Suleymanov, "Derdimiz olduğu için tiyatro yapıyoruz. Derdimiz olmazsa tiyatro oyunu yapamayız. Yeri geldiğinde toplumun derdini tiyatro dili ile aktarıyoruz." ifadelerini kullandı.

İlk ve tek Ahıska tiyatro topluluğu olma özelliğini koruduklarını kaydeden Suleymanov, bugüne kadar kendilerini örnek alarak kurulan birkaç tiyatro topluluğunun kısa sürede dağıldığını belirtti.

Halkın desteği ile ayakta kaldıklarını ifade eden Suleymanov, tiyatro yapmanın kendilerinin tek geçim kaynağı olduğunu dile getirdi.

Dünyanın ilk ve tek Ahıska tiyatro topluluğu

Ahıska Türklerinin yaşadıkları ülkelere her yıl turne düzenleyen Miko Show komedi tiyatrosu, Ahıskalılar arasında ilk ve tek tiyatro topluluğu olma özelliğini koruyor.

Topluluğun oyunlarında, evlilik, gelin-damat-kaynana ilişkisi, cimrilik, zenginlik, turnelerde yaşanılan ilginç olayların yanı sıra Ahıska Türklerinin örf ve adetleri gibi konular işleniyor.

Sovyetler Birliği döneminde Stalin'in sürgün zulmüne maruz kalan ve ana dilleri Türkçede Miko Show sayesinde ilk kez tiyatro izleyen Ahıska Türkleri, Suleymanov'un yazıp yönettiği tiyatro gösterilerine yoğun ilgi gösteriyor.

Suleymanov'un turnelerine ses sanatçılarından Mevlüt Nuroğlu, Salamat Cevdetkızı ile İlyas Gülaydınoğlu da eşlik ediyor.

Suleymanov, yönetmenliğini yaptığı ve başrollerinde oynadığı "Tatlı Pınar", "Borç" ve "Gerçek Aşk" adlı sinema filmleri ile de tanınıyor.

Gürcistan'ın güneyindeki Ahıska Bölgesi'nden 14 Kasım 1944'te Orta Asya'ya sürgün edilen Ahıska Türkleri bugün çoğunlukla Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Ukrayna ve ABD'de yaşıyor.