DATÜB Yönetimi Ülkelerde DATÜB Meclis Üyeleri ile Fikir Alışveriş İçin Görüşmelerine Gürcistan'dan Başladı

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan yardımcısı Sadyr EİBOV, 8-9 Eylül 2016 tarihlerinde, Tiflis'te DATÜB Gürcistan temsilciliğinde DATÜB Meclis üyeleriyle fikir alış verişi için görüşmelerde bulundu. Toplantıya DATÜB Meclis üyeleri dışında Gürcistan Vatan Cemiyeti üyeleri de katıldı.

Başkan yardımcımızın DATÜB meclis üyeleriyle görüşmesinde gündem ana başlıkları şöyle…

·Yeni hazırlanan DATÜB tüzüğünden meclis üyelerinin haberdar olup olmadıkları.

·DATÜB’ün maddi desteğiyle ne kadar ev alındı ve gelen Ahıskalılar Gürcistan'ın hangi bölgelerinde yerleştiler.

·DATÜB Gürcistan temsilciliğinin Gürcistan'da son bir senede neler yaptığı ve bundan sonra neler yapmayı planladığı

·DATÜB Meclis üyelerinin ne kadar aktif oldukları.

·Haca gönderilen Ahıskalılar hakkında bilgi.

·2015 yılında Azerbaycan’dan gelen ve bu sene gelecek olan öğrencilerle ilgili bilgi.

·Gürcistan'da yaşayan Ahıskalı soydaşlarımızın durumları ile ilgili konu ve buna benzer başka konular

DATÜB Başkan yardımcısı sayın Sadyr EİBOV, DATÜB Meclis üyelerinden yukarıdaki konularla ilgili bilgiler aldıktan sonra kendisi söz alarak meclis üyelerine verimli çalışmalarından dolayı teşekkür ederek şu sözleri söyledi.

‘Arkadaşlar, görülen o ki DATÜB temsilcisi sayın İsmail bey Gürcistan'da ciddi çalışmalar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Bu başarı sizin beraber çalışarak elde ettiğiniz başarılardır. Bu işler o kadarda kolay olmadığını biliyoruz. Siz burada birliğinizi korumuşsunuz. Bundan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Yine de bu birlik beraberliğin devamının saklanması çok önemlidir. Bildiğiniz gibi benim bugünkü amacım Ahıskalılar ile ilgili sizlerle fikir alış verişi yapmaktır. Çünkü sizlerin fikirleriniz bizim için çök önemlidir. Sizlerin önerileriniz çok önemlidir. Bu arada sizin isteklerinizi de ben not ediyorum ve DATÜB yönetim kurulunda gündeme getireceğim’.

‘DATÜB başkan yardımcısı İsmail bey’in DATÜB adından Ahıskalılara 15 ev alırken ne zorluklar çektiğini, bu zorluklara ve engellere rağmen Ahıskalıların vatanlarına dönmeleri için ne kadar çaba harcadığını bizler iyi biliyoruz. DATÜB adından son 1 yıl içerisinde TİKA ile görüşerek Ahıskalılar için dikiş makinaların alınması ve 40 aileye dağıtılması, arı bakmak isteyenlere 400 kutu arı alınması ve dağıtılması, farklı ülkelerden gelen Ahıskalıların ana vatan Ahıska'ya geziye gelmelerinde bütün hazırlıkların yapılması, geçen sene 30 Ahıskalı öğrencinin ve bu senede 42 öğrencinin Ahıska’da Devlet Üniversitesi’ne yerleştirilmesinde büyük emeği olduğunu, ahıskalıların haca gönderilmesinde ne kadar yürekten çalıştığını biliyoruz ve görüyoruz.

Özellikle son iki yıldır Avrupa konseyinden her sene bahar ve son bahar aylarında Tiflise gelen Avrupa konseyi rapörtörleriyle her zaman görüşerek 2 yıllık sürenin uzatılmasını ya da tamamıyla kaldırılmasını gündeme getirmişti. Geri dönüş kanununda değişikliğe gidilmesinde ve Ahıskalıların vatanlarına engelsiz göç etmeleriyle ilgili defalarca talepte bulunmuştur. Aynı zamanda DATÜB heyeti olarak sayın genel başkanımız Ziyatdin KASSANOV önderliğinde Gürcistan'ın üst düzey yetkilileriyle bir kaç defa görüşmelerde bulunduk. Süre konusu ile ilgili Gürcistan Cumhurbaşkanı sayın Giorgi MARGVELASHViLi ile de görüştük. DATÜB’ün Gürcistan hükumetiyle bu konuda sık sık görüşmesi neticesinde 2 yıllık süre 5 yıla çıkartıldı.’ dedi.

‘Arkadaşlar özellikle altını çizerek ifade etmek istiyorum ki sürenin uzatımı konusunda çok büyük emeği olan Türkiye Cumhuriyeti Dış işleri Bakanlığı ve bizzat bakan Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU verdi. Sayın Mevlüt beye çok minnettarız, çünkü gerçekten bizlere çok büyük destek vermektedir. Bundan dolayı sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na ve kurumuna teşekkür ediyoruz.’ dedi.

Arkadaşlar bakınız DATÜB son yıllarda hangi çalışmaları yapmıştır…

Ben sizlere sadece bir kaç örnek vereceğim.

1.Geçen sene DATÜB heyeti Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ile görüşerek Ukrayna'nın Slavyansk bölgesinde savaştan dolayı çok zarar gören Ahıskalı soydaşlarımızın savaş bölgesinden kurtarılması için talepte bulunmuştu. Cumhurbaşkanımız’dan da Allah razı olsun hemen harekete geçilmesini ve ne gerekirse yapılması talimatını vermişti. Bugün 677 ailenin Türkiye'ye göç edilmesine karar alınmıştır ve bugün Erzincan'ın Üzümlü ilçesine 300 aile ve Bitlisin Ahlat ilçesine de 72 aile yerleştirilmiştir. İnşallah bundan sonrada devam edecek.

2.DATÜB kendi imkanlarıyla Gürcistan'a göç etmek isteyen 20 aileye ev alacağının sözünü vermişti ve verdiği sözü de yerine getirdi, 15 aileye ev almalarında ciddi maddi destekte bulundu ve yılın sonuna kadarda geriye kalan 5 aileye de ev almaları için maddi yardımda bulunacaktır.

3.DATÜB her sene her ülkeden Ahıskalı soydaşlarımızı toplam olarak 50 kişiyi Haca gönderiyor.

4.DATÜB iki senedir Gürcistan'a gençleri Ahıska Devlet üniversitesine getirip yerleştiriyor. Geçen sene 30 gencimiz Üniversiteye kayıt oldular ve bu sene ise 45-50 civarında kayıt olacaklar.

5.DATÜB diğer ülkelerden Ahıskalı yaşlı nine, dede ve gençleri ana vatanı olan Ahıska'ya geziye getiriyor.

6.DATÜB, Avrupa, T.C. Hükümeti ve Gürcistan Hükumetiyle beraber çalışarak Ahıskalıların Repatriasya ve Vatandaşlık alma süresi 2 yıldan 5 yıla uzatıldı.

7.DATÜB dünyanın her yerinde çeşitli toplantılar yapıyor. Bunlardan biride 2014’te Gürcistan'da Ahıskalı soydaşlarımızı vatanlarından 70 yıl önce sürüldüğünün anma programını konferans yaparak anmış oldu ve Gürcistan Cumhur Başkanı sayın Gıorgı MARGVELAŞVILI ilada görüşüldü. Gürcistan Cumhurbaşkanı ilk defa DATÜB genel Başkanını ve beraberindeki heyeti makamında kabul etmiştir ve buda çok önemli faktördür.

8.Türkiye’de koridorlarda görüşmelerden bakanlar ve Cumhurbaşkanı DATÜB’ü resmi makamlarında kabul etmeye başladı. Bu da çok önemlidir.

9.Avrupa konseyi binasında koridorlarda görüşmelerden kurtulmuş olduk. Çünkü Avrupalı arkadaşlarımız gelmeden önce medeni bir halde yani resmi yolarla bizlerle görüşmek istediklerinin haberini vererek bizlerle Avrupa Gürcistan temsilciliği binasında görüşüyorlar. Bizlere de görüşme gerek olduğu zamanda bizde resmi yollarla medeni bir şekilde aynı görüşmelerimizi yapabiliyoruz. Buda çok çok önemlidir

10. Türkiye'de senelerdir yaşayan ve vatandaşlığı olmayan Ahıskalılara vatandaşlık verilmesi için DATÜB Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle konuşarak vatandaşlık problemini de halletmiştir. İnşallah yakın zamanda Türkiye'de resmi bulunan bütün Ahıskalılara vatandaşlık verilecektir. Buda çok çok önemlidir.

11.Bugün dünyanın 9 ülkedeki devlet yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları DATÜB’ü ciddi bir teşkilat olarak görmeye ve DATÜB Genel başkanını ve yöneticilerini saygıyla karşılamaya başladılar. Bu dahada çok çok önemlidir.

Son olarak sayın Sadyr EİBOV DATÜB Meclis üyelerine teşekkür ederek şu sözleri söyledi…

‘Sizler gerçekten patriot ve vatanını seven insanlarsınız, bütün zorluklara rağmen bütün engellere karşı yıllardır mücadele veriyorsunuz ve vermeye de devam ediyorsunuz, bundan dolayı kendi adıma ve DATÜB adına bir daha teşekkür ediyorum. Sizler milletimize helal ve dürüstçe hizmet etmeye devam edeceksiniz.’

DATÜB başkan yardımcısı Sadyr Eibov, Azerbaycan'daki DATÜB meclisi üyeleri ile görüşmek için Bakü’ye gideceğini bildirerek, görüşmeye gelen Gürcistan DATÜB meclisi üyelerine teşekkür etti ve gelecek çalışmalarında başarılar diledi.

Gürcistan DATÜB temsilciliği.

10.09.2016