DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov'un, Ahıska Sürgünü'nün 78'nci yıldönümü ile ilgili mesajı
 
"Değerli Ahıskalı Türk Kardeşlerimiz,
 
Bizler, 14 Kasım 1944 günü büyük bir felakete ve zulme uğradık. Sovyetler Birliği lideri Stalin'in emri ile tarihi vatanımız Ahıska'dan Orta Asya'ya sürgün edildik. Sürgününün tek nedeni ise Türk olmamızdı. İnsani şartlardan yoksun, yük vagonlarında sürgüne gönderilen büyüklerimizin çoğu soğuk, açlık ve diğer nedenlerden dolayı hayatlarını kaybettiler. Sürgün sırasında hayatını kaybeden büyüklerimizin hala başında dua edilecek bir mezarları bile yok. Sürgün sonrasında Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'daki kardeşlerimiz bize sahip çıktılar. Eğer onların desteği olmasaydı durumumuz daha kötü olabilirdi. Biz kendilerine bundan dolayı her zaman müteşekkiriz. Onca zulme ve sürgüne rahmet dimdik ayakta kalmayı başardık. Biz Ahıskalı Türkler, tarihte üç defa sürgüne maruz kalsak da dilini dinini örf adetlerini kaybetmeyen, bir birimize bağlı kahraman bir toplumuz.
 
 
DATÜB olarak bizim en önemli hedeflerimizden biri Ahıskalı Türkler olarak tarihi vatanımız Gürcüstan'ın Ahıska bölgesine dönme hakkımızı kazanmaktır. Gürcistan devletinden talebimiz sürgüne uğratılanların ailelerinin şartsız bir şekilde geri dönüşüne imkan sağlanmasıdır. Biz gerek AB nezdindeki çalışmalarımız hem de diğer uluslararası platformlarda haklarımızı talep ederek faaliyetimizi sürdürüyoruz ve en kısa sürede de bunların sonuçlarını görmeye başlayacağız.
 
 
Bugün, dünyanın 10 ülkesinde toplum halde 600 bin civarında yaşayan bizler, yaşadığımız ülkelerin yasalarına saygın bir şekilde ve birlik beraberlik içerisinde yaşamaktayız. Hep birlikte daha nice güzel çalışmalara imza atmayı yürekten temenni ediyorum.
 
Binbir zorluklarla kurduğumuz bu birliğimizi koruyarak gelecek nesillere değerlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Gençlerimizin eğitimine ise çok önem veriyoruz. Her ailede ilimli bilimli gençlerimizin olması olmazsa olmazdır. Ahıskalı genclerimizin eğitimine her türlü desteği vermekteyiz ve devam edeceğiz. Toplum olarak eğitimli gençlere çok büyük ihtiyacımız vardır. Gençler bizim geleceğimizdir.
Zulme uğrayan bir toplum olarak bu birliğimizi korumak bizim görevimizdir. Güçlü bir birlik olarak sorunlarımızı da kolayca çöze biliriz. Gücümüz birliğimizdedir. Allah birliğimizi daim etsin.
 
Bu duygu ve düşüncelerle 78 yıl önce sürgünde hayatını yitiren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Allah milletimize bir daha bu gibi acılar yaşatmasın."