Rusya’nın 71 yıl önce topraklarından sürgün ettiği Ahıska Türklerinden 92 aile Ukrayna’dan iki özel uçakla Türkiye’ye geliyor. Vatana dönen soydaşları Erzincan Havaalanında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan karşılayacak.

CUMHURBAŞKANI UKRAYNA’DA GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminden bu yana Ahıskalı soydaşları an be an takip ederken, Mart 2015’teki Ukrayna seyahatinde soydaşlarla bir görüşme gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla gerekli adımlar atıldı ve 677 ailenin iskânlı göçmen olarak kabul edilmesi kararı yürürlüğe girdi. 677 Ahıska Türkü ailenin iskânları konusunda yapılacak işlemler Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Sekretaryasında yürütülüyor.

ERZİNCAN VE BİTLİS’E YERLEŞTİRİLECEKLER
677 ailenin 605’i Erzincan Üzümlü’ye, 72’si ise Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilecek. Ayrıca muhtelif tarihlerde Türkiye’ye giriş yapan ve Bursa’da geçici olarak ikamet eden 116 kişilik Ahıska Türkü 29 ailenin Erzincan’a yerleşmesi ve ulaştırılması çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

AKDOĞAN KARŞILAYACAK
Bugün iki özel uçakla yurda gelecek 347 kişilik 92 aile iki  kafile halinde saat 15.20 ve 19.00'da Erzincan Havaalanına inecek, aileleri Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan karşılayacak. Karşılamaya çeşitli tarihlerde Türkiye’ye gelen 29 aile de katılacak. 677 aileden 575'inin Türkiye’ye getirilme ve yerleştirilme çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

71 YILLIK ACI SÜRGÜN
Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944'te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıskalı Türkü, "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etti. Trenlere bindirilen ve günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağıtıldı. Yaşadıkları onca acıya rağmen, ABD, Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kıbrıs ve Gürcistan’a dağılan Ahıska Türkleri 71 yıl boyunca özlerini, dinlerini ve dillerini kaybetmeden yaşamlarını sürdürdü.  

Kaynak: Star