Ziyattin Kassanov’un Genel Başkanlığını yaptığı DATÜB, 118 üyesi bulunan IONG’ye Türkiye’den ve Türk adıyla üye olan ilk dernek oldu.

AVRUPA KONSEYİ’NDE OY HAKKI KAZANAN İLK YERLİ STK

1944’teki sürgünden sonra dünyanın çok sayıda ülkesine dağılan Ahıska Türklerinin, vatana dönüşü ve Avrupa Konseyine üye ülkelerdeki haklarını korumaları için mücadele veren DATÜB, bu üyelikle de Ahıska Türkleri’nin mücadelesini bir ileri aşamaya taşıdı ve Avrupa Konseyinde oy hakkı kazanan ilk yerli STK oldu.

 

Türkiye’de 2010 yılında  Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ve 10 ayrı ülkede faaliyetlerini sürdüren DATÜB, 2016’da Avrupa Konseyi IONG’ye üye olmaya hak kazanmıştı. 31 Mart 2017 tarihinde resmi üyelik başvurusunda bulunan dernek, 22 Kasım 2017 tarihinde onaylandı ve 2 aylık bekleme sürecinden sonra, üyeliği INGO Kış Oturumunda düzenlenen törenle ilan edildiğini bildirdi.

Birliğin IONG üyeliği, Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği tarafından kabulünden sonra Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesince onaylandı. DATÜB’ün resmi üyelik tarihi bu şekilde 22 Ocak 2018 olarak kayıtlara geçti.

14 Kasım 1944’te Sovyet Lider  Joseph Stalin tarafından yurtlarından sürülen Ahıska Türkleri, 74 yıldır vatanları olarak kabul ettikleri Ahıska’ya dönüş mücadelesi veriyor. 1989 yılında meydana gelen Fergana olaylarından sonra dünyanın 10 ayrı ülkesine dağılarak ikinci büyük sürgünü yaşayan Ahıska Türkleri, uluslararası arenada sürdürdükleri mücadelelerini güçlendirmek istiyor.