Akdeniz Üniversitesinde Avrasya Araştırmaları Topluluğu ev sahipliğinde 16 Mart 2016 tarihinde saat 16.30’da Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda “Bitmeyen Sürgün” isimli belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Topluluğu’nun, Akdeniz Üniversitesi Ahıska Türk’ü öğrencileri ile işbirliği içerisinde gerçekleştirmiş olduğu Ahıska sürgününü konu alan “Bitmeyen Sürgün” adlı belgesel gösterimi etkinliği, Ahıska Kültür Merkezi dernek üyeleri ve Akdeniz Üniversitesi öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’daki terör saldırısında şehit olan vatandaşlarımız, Ahıska sürgünü sırasında hayatını kaybeden soydaşlarımız ve tüm şehit ve gazilerimiz adına saygı duruşu, akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, sırasıyla Ahıska Kültür Merkezi Dernek Başkanı Ali HAMZAGİL, Akdeniz Üniversitesi Ahıska Türk’ü Öğrencileri Temsilcisi  Osman SAFAROV, Ahıska sürgünün canlı şahidi Müştak HAMZAGİL  ve Avrasya Araştırmaları Topluluğu Başkanvekili Gülsüm BOSTAN’ın konuşmalarıyla devam etti.

Ahıska Kültür Merkezi Dernek Başkanı Ali HAMZAGİL konuşmasında Osmanlı Devleti yıkıldıktan sonra diğer milletler gibi Ahıska Türkleri’nin de zor durumda kaldığından ve yaşadığı zorluklardan bahsederken, Akdeniz Üniversitesi Ahıska Türk’ü Öğrencileri Temsilcisi Osman SAFAROV  “2 Türk bir araya geldiğinde devlet kurar düşüncesiyle 3 kişi çıktığımız bu yolda ilerleme kaydettik ve bugün hem üniversitemizde hem Türkiye’de Ahıska meselesinin daha bilinir olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.”  İfadelerini kullandı.

Sürgünü bizzat yaşayan Müştak HAMZAGİL ise vatan özleminden ve Türkiye sevgisinden bahsettiği şiirini okurken salonda duygulu anlar yaşandı. Sürgün esnasında 6 yaşında olduğunu ve her şeyi hatırladığını belirten Müştak HAMZAGİL, Ahıska Türk’ü gençlerin Türkiye’de eğitim almalarından duyduğu memnuniyeti dile getirirken  tüm Türk gençlerine iyi eğitim almalarını ve memlekete faydalı işler yapmalarını öğütledi.

 

 

Etkinliğin ev sahibi olan Avrasya Araştırmaları Topluluğu adına kürsüye çıkan Topluluk Başkan vekili Gülsüm BOSTAN, “Ankara’daki terör saldırısında şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Büyük Türk milletine baş sağlığı ve sabırlar diliyorum” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: 72 yıl önce Stalin tarafından, yalnızca Türk oldukları için binlerce yıllık yurtlarından sürülen Ahıska Türk’ü kardeşlerimizin, her durum ve şart altında yanında yer alacağız. Geçen yıl  Avrasya Araştırmaları Topluluğu olarak üniversitemizde ağırladığımız Yrd. Doç. Dr. Yunus ZEYREK Ahıska Türk’ü dendiğinde Alaska Türk’ü anlaşılıp,  “Alaska’da Türk mü varmış?” şeklinde tepkilerle karşılaştığını belirtmişti. Hal böyleyken, kasıtlı olarak bu kadar bilinçsizleştirilmişken, bu bilimsel faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.

Gülsüm BOSTAN’ın konuşmasının ardından başlayan belgesel gösterimi yaklaşık 45 dakika sürdü. Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nu dolduran kalabalığın ilgiyle izlediği belgeselin ardından katılımcılar memnuniyetle ayrılırken, program sonunda etkinliği gerçekleştiren Avrasya Araştırmaları Topluluğu’na teşekkürlerini ilettiler.

 

 

DSC_0880

DSC_0823

 

DSC_0814