Tarihçi-Yazar, Tarih Öğretmeni Metin Aydemir tarafından ‘‘Ahıskalı Türklerin Sürgününün Son Tanıkları’’ adlı ilmi ve tarihi bir kitap çıkartıldı. 426 sayfa renkli baskı olan kitap, yazılı, arşiv belgelerine dayanılarak ve özellikle de dünyanın 10 farklı ülkesine dağılmış sürgünü yaşamış Ahıskalı neneler ve dedelerle yüz yüze konuşularak yani sözlü tarih, alan araştırması ile yazıldı.

Yazar Aydemir, 2017 yılında dönemin Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban'ı, ayrıca Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş ve Üzümlü Kaymakamı Sayın Fatih Acar Bey’i de makamlarında ziyaret ederek, Ukrayna’dan Türkiye’ye iskan edilen Ahıskalılar hakkında bilgi almıştır.  Ahlat ve Üzümlü’ye Ukrayna’daki iç savaştan dolayı iskan edilen Ahıskalı Türkleri ile birebir görüşmüştür. Dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış Ahıskalılarla da konuşarak kitabı hakkında sözlü tarih çalışması yapanYazar Aydemir, kitabının yazımını 6 yılda bitirilebilmiştir.

Kitabı hakkında bilgi veren Aydemir, "Sizlere sunulan bu kitap, tarihi süreç içinde Kafkasya’nın, Gürcistan’ın genel anlamda değerlendirilmesi ve bu bağlamda Kafkasya politikasında Boğazlar, enerji stratejileri ile demiryollarının etkisinin değerlendirilmesi; Ahıskalı Türklerin geçmişten günümüze kadar olan tarihinin ele alınmasının yanında 1944 yılı sürgünü öncesi Ahıska’daki yaşam ile 1944 sürgünü sonrası Orta Asya’daki (Türkistan’daki) yaşamları yazılmıştır. Sovyetler Birliği’nin 1944 yılı sürgünü öncesi başlattığı asimilasyon politikaları 1944 sürgünü ile kendini iyiden iyiye belli ettiği görülmektedir. Bununla birlikte 1944 sürgünü sırasında ve sonrasında yaşanan tarihi trajedik olayları ele almaktadır" dedi.

Tarihçi Yazar   METİN AYDEMİR

 

Metin Aydemir Kimdir?

1983 yılında Türkiye Cumhuriyet’nin Düzce şehrinin Gölormanı köyünde doğdu. 1990-

1995 yıllarında Gölormanı İlkokulunu, 1995-1998 yıllarında Düzce Yunus Emre Ortaokulunu ve 1998-2002 yılları arasında Düzce Arsal Anadolu Lisesi’nde okudu. 2009-2014 yıllarında Kazakistan Cumhuriyeti’nin Türkistan şehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nin tarih öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 2014-2016 yılları arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nin tarih bölümünde yüksek lisans yapmıştır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında MEB Düzce Ömer Dinçer İlkokulunda ücretli sınıf öğretmenliği yapmıştır. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında MEB Düzce Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde OÇEM’de usta öğretici, özel eğitim ve sınıf öğretmenliği yapmıştır. Ayrıca İngilizce, Rusça, Almanca ve Kazak-ça bilmektedir. Ahıska Türkleri ve Kazak Türkleri tarihi hakkında yazılı, sözlü tarih ve alan araştırmaları devam etmektedir.