“TÜRKİYE’YE YARARLI OLMAK İSTİYORUZ”

AKATÜB Başkan Yardımcısı Saniye Laçin, Antalya yerelinde 60 bin Ahıskalı Türk’ün yaşadığını aktararak, “Bu kişilerin büyük çoğunluğu hemşire, doktor, mühendis, öğretmen. Yani eğitim seviyesi yüksek ve dil bilen kişilerden oluşuyor. Denklik sorunu ile karşılaştıkları için de sağlık sektöründe eğitim almış kişiler Türkiye’de mesleğini yapamıyor. Mezun olduğumuz okulların Türkiye’de tanınarak denklik verilmesini istiyoruz. Yetkili mercilere verilen evrakların yeterli olduğunu düşünüyorum. Yasal olarak ne gerekiyorsa yapılsın ama Ahıska Türkler’ine çalışma imkanı sağlansın. Türkiye’ye yararlı olmak istiyoruz. Hemşirelerimiz çalışmak istiyor” ifadelerini kullandı.

“KAMUYA HİZMET ETMEK İSTİYORUZ”

AKATÜB Başkan Yardımcısı Saniye Laçin, 2007 yılında diploma denkliğini aldıktan sonra hemşire olarak iş hayatına atıldığını belirterek, “Son yıllarda diploma denkliği sağlanmıyor. ‘Kendilerini evlerinde hissettirecek kamu hizmeti anlayışı’ yaklaşımı var ama iş hayatında bunun herhangi bir karşılığı bu dönemde maalesef yok. Geçmişe göre çok fazla evrak isteniyor, bekleme süresi çok uzun ve bu denklik kabul de edilmiyor. Sağlık sektöründe yabancı dil ile büyük bir katkı sunulabileceğimize inanıyoruz. Kamuya yararlı bir hizmet sunmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili ne gerekiyorsa yapılmasını ve bu durumun kolaylaştırmasını istiyoruz. Ahıska Türkü doktorların, hemşirelerin Türkiye’ye faydalı olmasını istiyoruz. Doğu illerinde Suriyeli doktor, Afgan doktor hizmet vereceğine Ahıska Türkü doktorlar hizmet versin” diye konuştu.

 

“17 YIL HEMŞİREYDİM ŞU AN NAR TOPLUYORUM”

 “Diploma denkliğime kavuşabilmek için 4 yıldır uğraşıyorum” diyen Ahıska Türkü olan Zeynep Paşa, 17 yıl Kazakistan’da hemşire olarak çalıştığını belirterek,  “Türkiye’ye yani vatanıma gidip çalışma hayalleri kuruyordum. Kendi vatanımda mesleğimde çalışmak istedim. Oturma iznimi ve ardından da vatandaşlığımı aldım. Benden 1’inci sınıftan 12’nci sınıfa olan karneleri istediler. Bunun üzerinden 20 yıl geçmiş. Biz arşivden bir yazı aldık ama bu sefer de eğitim sisteminde uyuşmazlık olduğu için fazla okuduğumu belirterek diploma denkliğim yine sağlanamadı. Ben hemşirelik kolejinde 3 yıl 8 ay boyunca eğitim gördüm. Ne kadar okuduğum eğitim aldığımın ne gibi bir önemi var? Koleji bitirdim ve 17 yıl boyunca kendi mesleğimi yaptım. Hemen bizim atamamızı yapsınlar demiyoruz ki, öncesinde hastanede staj yapalım, yabancı dil bilgimizi de değerlendirsinler istiyoruz. Hakikaten çok üzülüyorum. Diplomamla 17 yıl boyunca Kazakistan’da hemşire olarak çalıştım ama şu an Türkiye’de nar topluyorum” dedi.

https://www.akdenizgercek.com.tr/ahiska-turkunun-denklik-isyani