İHA

Yozgat Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Sürmeli Kültür-Sanat ve Sosyal Etkinlikleri’nin 18’incisi başladı.


Cumhuriyet Meydanına kortej yürüyüşü ile başlayan 18. Uluslararası Sürmeli Kültür-Sanat ve Sosyal Etkinliklerine Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, İl Jandarma Alay Komutanı Bilgihan Yeşilyurt, İl Emniyet Müdürü Seçkin Çengeloğlu, çok sayıda yurt dışından konuklar ve vatandaş katıldı.


Cumhuriyet Meydanında Yozgat Belediyesi Sürmeli Halk Oyunları Topluğunun gösterilerinin ardından; Azerbaycan, Gürcistan, Üsküp, Kosova, Ahıska ve Balkan Türkleri halk dansları toplulukları gösteri sergiledi. Halk dansları gösterileri programa katılan vatandaşlar tarafından büyük ilgi ile izlendi. Programa Kırgızistan’dan katılan misafirler protokol üyelerine Kırgız yöresine ait keçeden yapılan şapka hediye etti.

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Dernegi Folklor ekibi'de  Yozgat Sürmeli kültür ve sanat etkinliğinde  bir dizi gösterilerde bulundu.

Ahıska Türklerinin Kafkas dans gösterisi için tıklayınız.....

 

 

 


Şehirlerin tanıtımlarını bu tür kültürel etkinliklerle yaptığını söyleyen Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, "Şehirler tanıtımlarıyla hayattalar. Kültürel özeliklerini, ekonomik fırsatlarını dünyaya bu tür etkinliklerle duyuruyorlar. Bu seneki etkinliklerin geçen seneden daha zengin olduğunu düşünüyorum. Geçen sene 15 Temmuz hadisesinden dolayı etkinlikler sönük geçti ama bu yıl hafta boyunca güzel etkinlikler planlandı. Bu etkinliklerde halkımız da eğlenecek aynı azmanda bir kaynaşmada olacak" dedi.


Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan ise bu yıl kültür ve sanat etkinliklerinin 18’incisini gerçekleştirdiklerini söyleyerek "Kültür ve sanat etkinlikleri bir şehirde olmazsa olmaz mutlaka bulunması gereken şeylerdir. Şehir olmak sadece büyük binalar devasa beton yığınları yapmak değil. Ya da şehir olmak sadece o beldenin nüfusuyla ilgili değil. Şehrin bir ruhu olmalı, geleceğe taşıyacağı bir şeyleri olmalı. Şehrin ruhu da o şehrin kültürüdür, sanatıdır, edebiyatıdır ve şiiridir. Yani sanat adına ne varsa edebiyat adına ne varsa kültür adına ne varsa ancak o zaman bizler şehir olabiliriz. Bütün gayretimizde bunun için" şeklinde konuştu.


Kültür ve sanat etkinlikleri açısından son derece iddialı olduklarını da ifade eden Başkan Arslan, Yozgat’ın Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. Zaman zaman Sürmeli etkinliklerini eleştirenlerin de olduğuna işaret eden Başkan Arslan, "Yozgat Belediyesi olarak eğlencenin peşinde değiliz. Gerçek kültürün peşindeyiz, sanatın peşindeyiz. Popülerin değil, kültür ve sanatın peşindeyiz. Böyle yapmaya da devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi


.