BİTMEYEN SÜRGÜN – 15 KASIM 1944 AHISKA SÜRGÜNÜ!!!

Ahıska’lı Türk’lerin 15 Kasım 1944 sürgünü ve bu sürgünde şehit düşenler İzmir’de anıldı. İzmir’de faaliyet gösteren Ahıska Türkleri dernekleri tarafından Menemen ilçesine bağlı Koyundere Ahıska Kent Sitesindeki Kültür Merkezinde 14.11.2015 tarihinde gerçekleştirilen anma programına, İzmir Büyükşehir Belediyesi Menemen Meclis Üyesi, Dünya Ahıska Türkleri Birliği – DATÜB Genel Sekreteri, Siyasi Partilerin ilçe başkan ve temsilcileri, Sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri, İzmir’de üniversite eğitimi gören Ahıska’lı öğrenciler ile çok sayıda Ahıska Türk’ü katıldı.


Programa, Ahıska Kent Sitesinde bulunan Ahıska Sürgün Anıtı’na çelenk konulup, ardından okunan istiklal marşı ile başlandı. Sürgünde hayatını kaybedenler için kuran-ı kerim okundu ve dualar edildi.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Ahıska Türk’leri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İbrahim AGARA, konuklara Ahıska’nın tarihi ve coğrafi konumu hakkında bilgiler aktardı. Ardından Ahıska Türklerinin güncel sorunları ve Türkiye’deki oturum ve vatandaşlık konularındaki son durumlarını paylaştı. Bu anlamda Ahıska Türk’lerinin Türkiye’den haklı beklentilerini sıraladı. 


Açılışta konuşma yapan Ahıska Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. Muhammet IŞIK, 15 Kasım 1944 Ahıska Sürgünün Dünya tarihine kazınmış kara bir leke olduğunu ifade etti. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve 71 senedir süren bu zulmün dünya kamuoyu tarafından hala görmezden gelindiği belirtti.


Anma programına Ankara’dan katılan Dünya Ahıska Türk’leri Birliği – DATÜB Genel Sekreteri Fuat UÇAR yaptığı konuşmada, DATÜB olarak Ahıska Türk’lerinin hem yurt dışında yaşadıkları ülkelerdeki sorunları ile yakından ilgilendiklerini, hem de bunlardanTürkiye’ye göç edelerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümü noktasında Türki Cumhuriyeti’nin yetkili organları ile sürekli görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Bu çalışmalar neticesinde bu ayın sonuna kadar Ukrayna’nın silahlı çatışma bölgelerinde yamakta olan soydaşlarımızdan 677 ailenin Türkiye’ye getirileceğini, bunlardan 33 ailenin Karsta, geri kalanının da Erzincan’da yapımı tamamlanan TOKİ konutlarına yerleştirileceğini ifade etti. Ayrıca Ahıska Türk’lerinin vatan Ahıska’ya dönüşünü hızlandırmak adına DATÜB tarafından Gürcistan yönetimi ile görüşmeler yapıldığını ve Ahıska’da ev almak isteyen soydaşlarımıza ekonomik yönden de yardımda bulunulacağını belirtti. 


Programa konuşmacı olarak Sakarya’dan katılan ve Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Doktora öğrencisi İslam HALİDOV, Tarihi, Sosyal, Eğitim ve Sivil toplum Yönleriyle Ahıska Türk’leri konulu sunum gerçekleştirdi. HALİDOV konuşmasında, Ahıska Türk’lerinin başta vatana dönüş meselesi olmak üzere karşı karşıya oldukları bir çok problemin çözülmesinin öncelikle eğitim, geniş tabanlı sivil toplum hareketi ve güçlü lobicilik faaliyetleri ile olabileceğini ifade etti.

Bu konuda özellikle DATÜB’e ve dernek ve vakıf gibi diğer sivil toplum kuruluşlarına önemli görevlerin düştüğünün altını çizdi. 


Programda Ahıska’lı öğrenciler tarafından vatan Ahıska hakkında yazılmış şiirler okundu. Ayrıca İzmir’de üniversite okuyan Ahıska’lı öğrenciler tarafından yazılan ve sahnelenen Ahıska Sürgünü konulu tiyatro gösterisi yapıldı. 15 Kasım 1944 Sürgününün ve sonrasında yaşananların konu edildiği tiyatro gösterisi izleyiciler tarafından taktir ve göz yaşları içerisinde izlendi.


Ayrıca programda konuşma yapan İzmir Ahıskalı Öğrenciler Temsilcisi Rüstem Süleymanov, Ahıska’lı gençlerin Ahıska davasına sonuna kadar sahip çıkacaklarını, 71 sene önce halkımızın elinden silah zoruyla alınan Vatan Ahıska’nın geri kazanılması, Ahıska sürgünün dünyada gündeminde geniş yer bulması için azimle çalışacaklarını belirtti.

AKYAD YÖNETİMİ