Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uluslararası Öğrenciler Topluluğu tarafından düzenlenen Kültür Programı’nda, Ahıska Türkleri’nin tarihi, ADÜ’de öğrenim gören Ahıska Türkleri tarafından anlatıldı.

 

ADÜ Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ahıska Türkleri Kültür Programı’na, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, ADÜ Öğretim Üyeleri, Ahıskalı öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“AHISKA TÜRKLERİ İNCİRLİOVA’DA”

İncirliova’da Ahıska Türklerinin yaşadığını ve bir Türk boyunu misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, şöyle konuştu:

“1992 yılında Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine geziye gitmiştim. Orada çok farklı bir Dünya ile karşılaştım. Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan’ı tanıma fırsatı buldum. Orada edindiğim Ahıskalı arkadaşlarımızla dostluğumuz devam ediyor. ADÜ’deki öğrencileri farkındalığa davet ediyorum. Çalışkan, mücadeleci Türk Boyunu İncirliova’da ağırlamaktan gurur duyuyorum. İyi ki varlar, iyi ki onları tanıdım.”

“KARDEŞLERİMİZİN ÇEKTİĞİNİ UNUTMAYALIM”

Ahıska sürgünü hakkında kısa bir bilgi vererek konuşmasına başlayan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan ise şunları söyledi:

“Modern Moğallar’ın, işgalci zihniyetin, emperyalistlerin girdikleri her yerde uyguladıkları aynıdır. İnsanları kazanmak ve onlara saygı duymayı bilmezler. Yer yüzünün en bozguncu insanlarıdır. Bu insanlar algı operasyonuyla Dünya’yı çok güzel gösterip, Aynı Afganistan’da yaptıkları gibi, vagonlara binlerce kişiyi doldurup, havasızlıktan onları öldüren insanlardır. Bunlar ahlaksızdır. Biz var olmak zorundayız. Ahıska Türklerinin çektiğini Kırım’dakilerin çektiğini, Afganistan Mezarı Şerif’tekilerin çektiğini, diğer bölgelerdeki kardeşlerimizin, soydaşlarımızın çektiğini asla unutmamız gerekiyor.”

Protokol konuşmalarının ardından, Aydın Ahıskalı Öğrenciler Temsilcisi Nerviye Usmanova ve ADÜ Tarih Bölümü 3. sınıf Öğrencisi Naila Bayramova, Ahıska Türklerinin tarih ve kültürünü anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Kafkas dans gösterisi ve Ahıska kültürünün olmazsa olmazı olarak bilinen Bar (Halay) gösterisi ile devam eden program, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İşletme Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Servel Ulfanov’un Yunus Zeyerek’in kalem aldığı Hürriyet isimli sunumuyla son buldu. Ulfanov, sunumuyla katılımcılara duygusal anlar yaşattı. ADÜ Rektörü Bircan da zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadı. (GAMZE KORKMAZ) Kaynak: Aydın Denge 

Ajans Ahıska