Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaşta Herson kentinde mahsur kalan Ahıska Türklerinin güvenliğini sağlamak için tahliye işlemleri devam ediyor. Bu kapsamda 180 Ahıska Türkü, dün akşam saatlerinde uçakla Elazığ Havalimanı'na getirildi. Vali Ömer Toraman ve protokol üyelerinin karşıladığı Ahıska Türkleri, daha sonra 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından kurulan Aşağıdemirtaş Geçici Konaklama Merkezi'ne götürüldü.

55 konteynere yerleştirilen 180 kişi için sıcak yemek ikramı, sağlık ocağı, kafeterya, internet erişimi, cami, anasınıfı, oyun parkı, mobil market, çamaşırhane ve psikososyal merkez ile birçok imkan sağlanıyor.

Ahıska Türklerinden Gülseher Abuzarva, Türkiye'nin kendilerini ücretsiz olarak getirdiğini dile getirerek şunları söyledi: "Allah hepsinden razı olsun. Şaşırdım ben, biletleri vermişlerde bunları bizi yazıp çiziyorlar. Meğer buradan oraya haber geliyor ki biz geçelim.180 kişiyi bir uçağa bindirip getirdiler. Bu sürgünler hala devam ediyor, 2 kez kalktık bu üçüncü kalkmamız. İnşallah bu son olsun, daha da bir yere kalkmayalım. Torunumu da yarın getirecekler Allah onlardan razı olsun. Böyle iyiliği dünyada kim yapabilir ki. Anne baba böyle iyilik edemiyor ki 5 bin insanı ücretsiz getirip buralara getirmek herkesin karı değil. Hiç kimseye demez bu işi, Türkiye ancak bu işi yapabilir. Ben 5 puan verdim bu işe ki bizleri getirdiler. Allah razı olsun, kim emek edip bizi buraya getirmişse binlerce kez razı olsun. Sıcak yemeği, evleri, yatağı, yastığı her şeyi temiz, pak. Öylesi var ki mesela hiç orada görmemiş."

 

Ahıska Türklerinden Fatime Mikreliva ise, "Türkiye'miz sağ olsun arkamızda durdular, baş oldular. Bizleri buraya bir kuruş ödemeden sağ selamet getirdiler. Akşam kendimi tutamadım çok haz ettim, çok sevindim, çok güzel karşıladılar. Ömrümde böyle bir şey görmemiştim. Bütün herkesten, emeği geçenlerden Allah razı olsun. Türk toprağına ayak bastım. Kendimi sanki havada hissettim, yüreğim hopladı, inanamadım ki. Ben Türk toprağıma düştüm, vatanıma, toprağıma, nine dedelerimizin yerine kavuştum. Bizler böyle şeyler gördük, geride çocuklarımız böyle sıkıntı çekmesinler, daha sürgün görmesinler. Ukrayna halkı da sağ olsunlar. Bize bir kez siz gelip öyle böyle ettiniz dememişler. Gelirken bizi yollamaya çıktılar, sarılıp ağladılar. Gitmeyin durun, her şey iyi olacak dediler. Onlara dedim ki vatan var vatan. Sen vatanında bomba düşse de bir yere gitmeyeceksin, çünkü ölsen de vatan için öleceksin. Biz de öyle" diye konuştu.

 

AHMET ÇÖTELİAHMET ÇÖTELİ  sabah