BAKÜ  AA

Azerbaycan'da, Ahıska Türklerinin ata yurtlarından sürgün edilişinin 72. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenledi.

Bakü'de düzenlenen etkinliğine Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği müşavirleri, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve Ahıska Türkleri katıldı.

Program, sürgünde hayatını kaybeden Ahıska Türklerinin bir dakikalık saygı duruşu ile anılması ve Kur'an-ı Kerim okunması ile başladı.

Vatan Derneği Başkanı İbrahim Memmedov, Ahıska Türklerinin 72 yıl önce ana yurtlarından sürülerek Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan çöllerine gönderildiğini söyledi. Ahıskalıların hiçbir neden olmadan sürgün edildiğini ifade eden Memmedov, Ahıskalıların 12 yıl sıkıyönetim altında yaşadığını hatırlattı.

1956'da Sovyetler Birliği Yüksek Konseyinin aldığı kararla Ahıska Türklerinin günahsız yere sürgüne maruz kaldığının kabul edildiğini ifade eden Memmedov, 1957'de alınan bir diğer kararla onlara Gürcistan dışında istedikleri Sovyet ülkelerine gitme izninin verildiğini hatırlattı.

Ahıska Türklerinin büyük kısmının dili, dini ve gelenekleri aynı olduğun için Azerbaycan'a gelmeyi tercih ettiğini söyleyen Memmedov, "Azerbaycan'da sorunsuz yaşıyoruz. Bura bizim için vatan oldu. Fakat ister istemez insan kendi topraklarına dönmek istiyor. Bunun için mücadele ediyoruz. Fakat maalesef önemli bir ilerleme elde edemedik." şeklinde konuştu.

Gürcistan Parlamentosunun 2007de sürgün edilen şahısların vatanlarına dönemeleriyle ilgili karar aldığını hatırlatan Memmedov, "Bugüne kadar Azerbaycan'da yaşayan bin 600 Ahıska Türküne geri dönme hakkı tanındı. Sadece 497 kişiye Gürcistan vatandaşlığı verildi. İnsanlarımız artık vatana dönmek istiyor. Bugün yaklaşık 50 aile Gürcistan'a yerleşmiş bulunuyor." dedi.

Azerbaycan'da yaklaşık 60 bin Ahıska Türkünün yaşadığını bildiren Memmedov, "Azerbaycan bize atalık yaptı. Türkiye de bize her zaman maddi ve manevi destek oldu. Azerbaycan ve Türkiye'nin desteği olmasaydı Gürcistan'a dönüş sürecimiz başlamazdı." dedi.

Etkinlik, Ahıska bölgesi ve Ahıska Türklerinin tarihiyle ilgili sunumlarla devam etti.

Muhabir: Ruslan Rehimov AA