Konya ‘da Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde Ahıska Türklerinin sürgünün 71. yıldönümüne ilişkin “Osmanlı Mirası Ahıska” isimli anma programı gerçekleşti.

Ahıska Gençlik sayfası genel sorumlusu Ramil Guseyinov ‘un 18 kasımda organize ettiği programa birbirinden önemli misafirler konuk oldu. Katılımın ve ilginin yüksek olduğu programa onur konuğu olarak:

Azerbaycan Karabağ savaşı Kadın Tabur Komutanı Prof. Dr Hanım Halilova ‘nın yanı sıra

Selçuk Üniversitesi Veterenerlik Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr Murat Boydak,

Merhaba Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken,

Necmettin Erbakan Üniversitesi 21. Türkiye Strateji Düşünce Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr Murat Ateş,

Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr Selahattin Avşaroğlu ,

Kanal 42 TV yönetiminden Süleyman Kulluoğlu ,

Konya Zabıta Amiri Erdal Kaya,

Türkiye Osmanlı Oba Boksu Başkanı Mustafa Dinçer    gibi önemli isimleri bir araya getirdi.

 

Programda açılış konuşması yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi 21. Türkiye Strateji Düşünce Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr Murat Ateş sözlerine programa katılan konuklara teşekkür ederek başladı.

Ateş “ Tarihimiz hep şanlı zaferlerle doludur ve bu zaferlerle hep övünüyoruz , övünmeye de devam edeceğiz. Üzerinde durmamız gereken noktalar var. Bizim tarihimizde de üzüldüğümüz noktalar vardır. Biz daha çok parlak zaferleri hatırlarız, üzüleceğimiz yerleri görmezden geliriz. Bir millet her şeyi ile vardır. Hem mutlu hem de üzüntülü anlar ile. Sadece Ahıska’ da sürgün yaşanmadı. Aynı zamanda Hocalı ve Kırımda da katliam oldu. Akan kan türkün olunca kimse sesini çıkarmıyor. Biz bunlardan ders almak istiyorsak bu ancak bilim ve tefekkürle yapabiliriz. Türkiye Ahıskalı kardeşlerimizin de vatanıdır” dedi GÖKTEKİ HİLALİ MİNAREMİZDEDKİ HİLALDEN DAHA KOLAY ALIRSINIZ

 

 Programda konuşma yapan Doç. Dr Murat Boydak Kazakistan ‘da akademik kariyerini tamamlarken karşılaştığı Ahıska Türkleri ile anılarını anlattı. Boyrak “ Kazakistan ‘da bir Ahıska Türkü yaşlı bir adamla tanıştım bana Ruslar Ahıskayı işkal etmeye geldiklerinde biz onlara “Gökteki Hilali Minaremizdeki Hilalden daha kolay alırsınız” dedik ve bu cümle bu güne kadar duyduğum en anlamlı cümledir” dedi.

 

Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr Hanım Halilova sözlerine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün ismi karşısında baş eğerek başladı. 14 Kasım 1944 da Orta Asya ‘ya sürgün edilen Ahıska Türkleri üzerilerine uygulanan tüm baskılara rağmen dilini, dinini, kültürünü ve vatanını unutmayan örnek bir millet olduğunu söyleyen Hanımova “ Ferqana olayları zamanında ben Azerbaycan ‘da kadın harekatı lideriydim. O dönemde Ahıska Türklerinin Azerbaycan ‘a girmesine izin vermiyorlardı.

Buna karşılık olarak ben miting düzenleyerek bu konuyu gündeme getirdim ve Ahıska Türklerinin Azerbaycan ‘a giriş izninin verilmesine vesile oldum” dedi.

 

Programda konuşma yapan bir diğer isim Merhaba Gazetesi Yazı İşleri müdürü İbrahim Büyükeken oldu. Büyükeken Ahıska Türklerinin Dünyada ve Türkiye ‘de isimlerini fazla tanıtamamalarına vurgu yaparak “ 21.yy en büyük propaganda aracı sinemadır. Eğer Ahıska Türkleri kendilerini Dünyaya tanıtmak istiyorsa daha fazla belgesel, sürgünü anlatan filimler ve medyaya yönelmek gerekmektedir.

Bunun için de medyayı kendimize çekecek bunun gibi programlar ve etkinlikleri daha sık yapmalıyız” dedi.

 

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakülte öğrenci temsilcisi Alperen Dereli programa ev sahipliği etmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Anma programında Behram Bilal ‘in yönetmenliğinde Vasiyet Ahıska” belgeseli izlendi. Bunun yanı sıra Ahıska Gençlik organize ettiği “ Ahıska Türklerini Tanıyor musunuz” adlı sokak röportajı da seyirciler tarafından ilgiyle karşılandı.

 

Programı organize eden Ramil Quseyinov sözlerine konuklara ve programda emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. Guseyinov “ Programı geniş çaplı yapmayı düşünüyordum fakat son günde sponsor olacak kurumlardan gelen olumsuz yanıtlarla bazı şeyleri yapmamak kararı aldık ve bu olay ister istemez olumsuz şeyler yarattı. Programın sonunda Ahıska sürgününü anlatan sergi yapacaktık ve bunun için her şey hazırdı fakat Fakülte yönetiminden izin alamadık ve bu olaya bizi çok üzdü. Bu kadar olumsuzluğa rağmen Programın güzel bir şekilde sonlandırdık ve bunun için her kese teşekkür ederim. İpekyolu Araştırmalar Merkezi Başkanı Seyfullah Türksoy programa katılamadı ve telafi için çiçek gönderdi, bunun için kendisine teşekkürlerimi sunarım” dedi Son olarak bin adet Ahıskayı tanıtan broşür dagıtıldı.

Ahmet Mammadov AHISKA GENÇLİK