Kırgızistan Bişkekte feci trafik kazası sonrasında bölgede gerginlik yaşandı.

Bişkek'e bağlı  Krasniyi Vostok köyünde meydana gelen trafik kazasında; Ahıska Türkü iki gençin kullandığı araçla Kırgız gençlerin kullandığı araç  feci bir şekilde çarpışarak kaza yaptılar.


Bu kaza sonrasında araçlardaki üç kırgız genç ve iki Ahıska Türkü genç  yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri bölgedeki hastaneye kaldırıldı. 

Ölen Kırgız gençlerin aileleri Kazadan Ahıska Türkü gençleri sorumlu tuttular. Fakat yaşanan bu elim kazanın suçlusu henüz tesbit edilememiş araştırmalar devam etmektedir.

Ölen  Ahıskalı gençlerin ailesi naaşları almaya hastaneye geldiği zaman , yaşamını yitiren Kırgız gençlerin ailelerince, naaşları almaları bir süre engellenmiştir. Sonrasında bölgede Ahıska Türkleri aleyhine  bir gerginlik yaşanmıştır.

Olay sonrası Türkiye Dışişleri Bakanlığınca Kırgızıstan makamları ile iletişime geçilmiş, olayların büyümesi önlenmek istenmiştir.

Olayların büyümemesi için taraflar arasında görüşmeler devam etmektedir.

Yaşanan bu olay bizlere 7 Nisan 2010'da Mayevkada yaşanan olayları akla getirdi.

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010'da iktidarın devrilmesinin ardından, Mayevka köyü civarında Ahıska Türkleri'ne ait arazileri 10 gün işgal altında tutan ve 19 Nisan günü Türklerin evlerine saldıran binlerce kişi, 5 evi ateşe vermiş ve 11 evi yağmalamıştı. Bir Ahıska Türkü'nün öldürüldüğü olaylarla ilgili olarak 100'den fazla kişi gözaltına alınmış ve 5 kişi yargılanmıştı. Ancak Ahıska Türkleri güvenlik endişesiyle şikayetçi olmayınca, mahkeme tutukluları serbest bırakmıştı.

Ümit ediyoruzki Dost ve Kardeş Kırgızıstan Devleti olayı kontrol altında tutup, çözüme kavuşturacaktır.

Ajans Ahıska

Ahıska Türklerinin Haber Ajansı

 

 

Haberin Videosu: